SUA se pregătesc pentru un posibil conflict militar cu China în zona Asia-Pacific: Cât de important este rolul aviaţiei militare de transport?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un bombardier B-52 Stratofortress se apropie de un KC-135 Stratotanker al Forțelor Aeriene ale SUA  pentru a efectua o realimentare aeriană deasupra Oceanului Pacific, 27 octombrie 2022. Sursa Foto: U.S. Air Force.
Un bombardier B-52 Stratofortress se apropie de un KC-135 Stratotanker al Forțelor Aeriene ale SUA pentru a efectua o realimentare aeriană deasupra Oceanului Pacific, 27 octombrie 2022. Sursa Foto: U.S. Air Force.

Comandantul Comandamentului Mobilității Aeriene (AMC), din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Mike Minihan, a ordonat subordonaților săi să se pregătească pentru un eventual conflict militar cu China, care potrivi scenariului ar putea avea loc încă din 2025. În special, până la sfârșitul lunii februarie a anului 2023, aceștia ar trebui să raporteze ce anume fac în ceea ce privește pregătirea pentru a lupta pentru a face fată un conflict militar care ar urma să aibă loc, teoretic, peste doi ani, relatează analiştii publicaţiei The Drive.

O atenție deosebită trebuie acordată faptului că generalul Mike Minihan, șeful Comandamentului Mobilității Aeriene (AMC) a scria într-un memoriu, datat 1 februarie, că "sper să mă înșel, dar instinctul îmi spune că vom lupta în 2025".

De asemenea, Mike Minihan i-a sfătuit pe aviatori americani să își actualizeze Registrul virtual de date de urgență, în esență datele de contact ale persoanelor aflate în întreținerea lor și testamentele.

Unii au fost șocați de ceea ce au citit: Comandantul lor credea că vor fi în război cu China în doi ani și că trebuie să se pregătească pentru luptă.

Un ofițer al Forțelor Aeriene din cadrul Comandamentului Mobilității Aeriene care a primit e-mailul și memoriul atașat, și care a vorbit cu publicaţia Military.com sub rezerva anonimatului, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa, a declarat că această comunicare a stârnit o îngrijorare imediată.

"Unii dintre aviatorii mei se vor speria când vor citi acest memoriu", a declarat ofițerul. "Am simțit că un e-mail trimis la întâmplare la mii de aviatori a fost o modalitate nepotrivită de a-i îndruma să se pregătească, în esență, pentru un război cu un adversar aproape egal".

Minihan, un general cu patru stele care a condus Comandamentul Mobilității Aeriene din 2021, este cunoscut pentru personalitatea sa excentrică. În timp ce unii oficiali americani au lăudat comentariile sale, notă a fost considerată o exagerare de către unii aviatori care servesc sub comanda să la Air Mobility Command, iar calendarul său speculativ pentru un conflict cu China a fost considerat periculos de către experții în securitate națională.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului Forțelor Aeriene, Ann Stefanek, a declarat că U.S. Air Force nu a făcut niciun comentariu cu privire la această situație, adăugând că Air Mobility Command (AMC) a confirmat că memoriul publicat este autentic.

Un pilot de C-17 Globemaster III al Forțelor Aeriene SUA, din cadrul Comandamentului Mobilității Aeriene, care a vorbit cu Military.com sub rezerva anonimatului, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa, a declarat că afirmaţiile generalului Minihan sunt nerealiste.

Minihan a spus în nota de serviciu că, deoarece atât Taiwanul, cât și SUA vor avea alegeri prezidențiale în 2024, SUA vor fi "distrase", iar președintele chinez Xi Jinping va avea ocazia să acționeze asupra Taiwanului, precizează NBC News.

El își prezintă obiectivele de pregătire, inclusiv construirea "unor echipe de manevră pregătite, integrate și gata să lupte și să învingă în interiorul primului lanț de insule" ale Taiwanului. 

 

Cat de important este rolul aviatiei militare?

 

La prima vedere, este vorba "doar" de Comandamentul Mobilității Aeriene (AMC), care gestionează activitatea avioanelor militare de transport și a avioanelor de realimentare. Dar, în contextul unui război împotriva Chinei în Oceanul Pacific, acest segment al Forțelor Aeriene americane ar avea de îndeplinit cea mai grea sarcină.

Zona Asia-Pacific se caracterizează în special prin numărul limitat de aerodromuri, care vor deveni cu siguranță o țintă pentru rachetele cu raza lungă de acţiune ale Chinei. Și cu cât aviația militară de transport și flota de avioane de realimentare funcționează eficient, cu atât mai mare va fi capacitatea de operare a avioanelor de luptă și de atac ale Statelor Unite și ale aliaților sai în această regiune.


Este puțin probabil ca armata americană să nu țină cont de simularea conflictului cu privire la Taiwan, descrisă într-un studiu realizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), atunci când ia decizii privind pregătirea pentru un război împotriva Chinei. În text, experții CSIS au reiterat teza potrivit căreia, în 3 săptămâni de război pentru Taiwan împotriva RPC, americanii ar putea folosi peste 5.000 de rachete de croazieră, inclusiv 4.000 de rachete de croazieră AGM-158 și până la 500 de rachete Tomahawk pentru lovirea țintelor terestre.

Dar mai există și un alt "semnal" important în acest studiu: în funcție de natura războiului, forțele aeriene americane pot pierde între 10% și 40% din avioane în trei săptămâni de conflict, după care americanii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reface complet capabilităţile de luptă aeriene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel