SUA schimbă abordarea? Represaliile împotriva Iranului ar putea fi ample și de durată – secretarul american al Apărării

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) / U.S. Naval Forces Central Command / U.S. 5th Fleet
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) / U.S. Naval Forces Central Command / U.S. 5th Fleet

Răspunsul Statelor Unite pentru uciderea celor trei militari ai săi în Iordania de către militanți susținuți de Iran ar putea lua forma unei campanii care va viza capabilitățile și interesele iraniene, mai degrabă decât un singur raid, abordare care nu a descurajat Iranul și aliații săi în ultimele luni, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, pe 1 februarie.

Austin a declarat că militanții care au lovit, rănit sau ucis trupele americane în Orientul Mijlociu în ultimele luni nu ar fi putut face acest lucru fără ajutorul Iranului, iar un simplu atac asupra capabilităţilor sale nu este suficient.

Secretarul Apărării consideră că, momentan, este necesar să fie distruse mai multe capabilități militare iraniene și milițiilor sale din alte țări.

„În acest moment, este timpul să luăm și mai multe capabilități” Iranului și proxy-urilor sale „decât am luat în trecut”, a spus Austin.

„Nu cred că adversarii se bazează pe o singur lucru și gata”, a adăugat el. „Au o mulțime de capabilități. Așa că vom face ceea ce este necesar pentru a ne proteja trupele și interesele.”

Iranul este responsabil de tot ceea ce s-a întâmplat pentru că a sponsorizat toate grupările militante care au atacat activele americane.

Deși Iranul a spus că a furnizat arme grupărilor islamiste din regiune, neagă că a îndemnat sau a condus vreun atac împotriva forțelor americane. Dar Austin a spus că acest lucru nu mai contează: „cât de multe a știut sau nu a știut Iranul nu contează, deoarece Iranul sponsorizează aceste grupări”. Fără ajutorul Iranului, „acest fel de lucruri nu se întâmplă”, a spus el.

Președintele Joe Biden a spus, marți, că a decis cum va răspunde la această ultimă lovitură din Iordania, dar nu a oferit mai multe detalii. Austin a refuzat, de asemenea, să dea detalii.

Secretarul american al apărării consideră că eventualele acțiuni militare de răspuns nu vor duce la escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu.

Întrebat dacă SUA vor „escalada” acțiunile militare ca răzbunare pentru crime, Austin a spus că până acum SUA au făcut o treabă bună în sens opus, împiedicând criza din Gaza să devină un război regional.

Scopul SUA de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului „a fost să ne asigurăm că vom opri această criză din Gaza și să împiedicăm extinderea lucrurilor la un conflict mai larg”, a spus el.

Faptul că nu există „un conflict total între Israel și Hezbollah libanez” înseamnă că criza a fost gestionată, a argumentat șeful Pentagonului. SUA sunt în contact strâns cu armata israeliană pentru „a se asigura că asta nu se va transforma într-un război pe alt front. Nu vedem că Israelul este implicat într-un conflict cu alte țări din regiune”, a mai precizat Austin, citat de Air & Space Forces Magazine.

Austin a recunoscut că „a existat multă activitate în regiune”, dar a susținut că „grupurile proxy iraniene au atacat trupele noastre chiar înainte de 7 octombrie”.

Declarația lui Austin vine după ce, marți, președintele SUA, Joe Biden, a spus că a decis cum va răspunde la această ultimă lovitură din Iordania, dar fără să ofere mai multe detalii. Austin a refuzat, de asemenea, să dea detalii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel