SUA s-au declarat „foarte îngrijorate” după demonstrația de forță militară a Chinei în spațiul aerian al Taiwanului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Aterizarea unui J-15 pe portavionul Liaoning. Sursă foto: Ministerul Apărării chinez
Aterizarea unui J-15 pe portavionul Liaoning. Sursă foto: Ministerul Apărării chinez

SUA s-au declarat duminică "foarte îngrijorate" în legătură cu "provocările militare" ale Chinei lângă Taiwan, considerate "destabilizatoare" pentru "pacea şi stabilitatea regionale", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american, informează Agerpres, care citează AFP.

"Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice, şi coerciţia sa împotriva Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, reafirmând "angajamentul indefectibil" al SUA pentru Taiwan.

Taiwanul a denunţat sâmbătă cea mai vastă incursiune de avioane militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

Beijigul a trimis iniţial, vineri, de ziua aniversării Chinei comuniste, 38 de avioane militare chineze, printre care un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, stabilind astfel un nou record. Însă acest record a fost depăşit sâmbătă, cu 39 de incursiuni în zona taiwaneză, potrivit Ministerului Apărării.

Potrivit lui Ned Price, aceste mişcări ale Chinei "cresc riscul de erori de judecată" în strâmtoarea ce separă China continentală de insula Taiwan.

Aceste demonstraţii de forţă din partea Chinei intervin la câteva zile după ce Beijingul i-a reproşat Regatului Unit că a trimis o navă de război în strâmtoarea Taiwanului, pentru prima dată după 2008.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei 23 de milioane de locuitori ai insulei trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel