SUA, retragere din Siria. Trump a semnat ordinul. Decizie definitivă

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Pentagonul a anunţat duminică semnarea ordinului de retragere a trupelor americane din Siria, pe care preşedintele Donald Trump o doreşte "lentă şi extrem de coordonată" cu Turcia

O astfel de strategie vizează să evite vidul de putere în regiunile controlate de rebelii kurzi de care ar putea beneficia regimul lui Bashar Al-Assad.

"Decretul pentru Siria a fost semnat", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului fără să ofere mai multe detalii.

Donald Trump a ordonat miercuri retragerea cât mai rapidă a celor 2.000 de militari americani staţionaţi în nord-estul Siriei unde luptă împotriva jihadiştilor alături de Forţele democratice siriene (FDS), o coaliţie de miliţii arabo-kurde.

Preşedintele, opozant de multă vreme faţă de prezenţa SUA într-un război pe care îl consideră costisitor, a apreciat că trupele americane nu mai sunt utile, deoarece gruparea Stat Islamic (ISIS) "a fost în mare parte învinsă".

Această retragere va lăsa miliţiile kurde din Unităţile de apărare a poporului fără sprijin militar în contextul în care Turcia ameninţă să le atace, considerând că luptătorii kurzi sunt terorişti.

Pe Twitter, Donald Trump a subliniat că a avut o "conversaţie telefonică lungă şi productivă" cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cei doi lideri au discutat despre "SI, angajamentul mutual în Siria şi retragerea lentă şi extrem de coordonată a trupelor americane din regiune", precum şi despre relaţii comerciale "considerabil crescute".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel