SUA reacționează la posibila achiziție de către Egipt a avioanelor rusești Su-35

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, a purtat, pe 23 februarie, o discuție telefonică cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry.

Printre alte subiecte abordate, oficialul american și-a exprimat îngrijorarea atât cu privire la drepturile omului, subliniind că această problemă va fi esențială în relațiile bilaterale dintre cele două state, cât și față de potențiala achiziție de către Egipt a avioanelor de vânătoare Su-35 din Rusia, pentru suma de două miliarde dolari.

În urmă cu aproape doi ani, Washingtonul a amenințat Cairo cu sancțiuni în temeiul CAATSA dacă achiziționează avioanele, potrivit publicației online Defense World. Chiar și Turcia, un aliat NATO, nu a fost scutită de sancțiuni pentru cumpărarea cu 2,5 miliarde de dolari a sistemelor de rachete S-400 rusești.

Contractul dintre Egipt și Rusia privind achiziția a 24 de aeronave Su-35 a fost semnat în martie 2019 și, cel mai probabil, este în derulare. Potrivit diferitelor informații din presă, în Egipt au ajuns anul trecut cinci avioane Su-35. Posibil, intervenția americană să fi dus la unele amânări, deoarece în 2020 ar fi trebuit furnizate 20 de aeronave.

Deși SUA alocă anual Egiptului un miliard de dolari, ca asistență de securitate, cooperarea militară dintre Egipt și Rusia devine din ce în ce mai strânsă. După achiziția celor două portelicoptere Mistral, Egiptul intenționează să cumpere din Rusia până la 50 de elicoptere Ka-52 Katran, care vor fi ambarcate pe cele două nave.

În ultimii 10 ani, Egiptul a mai făcut achiziții importante de tehnică militară din Rusia, printre care complexe de apărare antiaeriană S-300 și Buk-M2, elicoptere Mi-17V-5, o vedetă purtătoare de rachete clasa Molnya de 550 de tone. La acestea să adaugă și cumpărarea a 50 de avioane de vânătoare MiG-29M/M2, în perioada 2017 - 2020.

În plus, în noiembrie 2020, trei nave de luptă egiptene au intrat în Marea Neagră, unde au desfășurat împreună cu nave rusești exercițiul ”Podul Prieteniei”, fiind pentru prima dată când, acest exercițiu are loc în Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel