SUA, profund preocupate de arsenalul nuclear al Chinei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
La o paradă militară, sub „privirile” tabloului lui Mao Zedong, e prezentată o parte din arsenalul nuclear al Chinei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
La o paradă militară, sub „privirile” tabloului lui Mao Zedong, e prezentată o parte din arsenalul nuclear al Chinei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat profund preocupat de arsenalul nuclear chinez în creştere în cadrul unei întâlniri virtuale cu miniştri de externe din ţări asiatice şi partenere, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii vineri, relatează Agerpres, care citează Reuters.

În cadrul unei luări de cuvânt în timpul unei întâlniri virtuale a Forumului regional al Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ARF), care reuneşte peste două duzini de ţări, Blinken a făcut, de asemenea, apel la China să înceteze comportamentul "provocator" în Marea Chinei de Sud şi "a ridicat preocupări serioase privind abuzurile împotriva drepturilor omului în desfăşurare în Tibet, Hong Kong şi Xinjiang", se mai menţionează în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

"Secretarul de stat a notat, de asemenea, o profundă preocupare în privinţa creşterii rapide a arsenalului Republicii Populare Chineze care evidenţiază cum Beijingul a deviat puternic de la strategia sa nucleară veche de decenii bazată pe descurajare minimă", a adăugat el.

În cuvântul său, Blinken a îndemnat statele membre ARF să facă presiuni asupra guvernului militar din Myanmar să pună capăt violenţei şi să susţină poporul acestei ţări pe durata eforturilor sale de revenire la o guvernare democratică, se mai menţionează în comunicat.

Atât Pentagonul, cât şi Departamentul de Stat au exprimat preocupări, recent, privind dezvoltarea de către China a forţelor sale nucleare, după informaţii ale unor think-tank-uri bazate pe imagini din satelit potrivit cărora China pare să construiască sute de noi silozuri pentru rachete nucleare, notează Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel