SUA pregătesc Kievul pentru contraofensiva de primăvară. Fără F-16, dar cu tancuri occidentale, Armata ucraineană are puține variante pentru direcția principală de atac

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2 de producție germană și tanc Abrams american
Tanc Leopard 2 de producție germană și tanc Abrams american

Washingtonul este conștient că Ucraina nu are timp de pierdut, așa că armata americană furnizează noi sisteme de luptă și antrenează forțele ucrainene într-un ritm rapid, înaintea ofensivei majore așteptată la sfârșitul primăverii.

„Trebuie să ne îndeplinim rapid și pe deplin angajamentele promise”, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin. „Aceasta include livrarea capabilităților noastre blindate pe câmpul de luptă și asigurarea că militarii ucraineni primesc cât mai curând posibil pregătirea, piesele de schimb și sprijinul de întreținere de care au nevoie pentru a utiliza aceste noi sisteme.”

Oficialii americani sunt îngrijorați de scăderea rezervei de muniție, a capacității de apărare antiaeriană și a numărului de militari experimentați din Ucraina, după ce forțele din ambele părți ale frontului s-au uzat intens în lupta pentru controlul Bahmutului, oraș căruia americanii nu-i văd o importanță strategică. Dar Pentagonul susține că, indiferent de strategia de luptă a Kievului, SUA vor să se asigure că ucrainenii au armamentul necesar pentru a continua să lupte.

 

Rezistența la Bahmut poate pune în pericol contraofensiva ucraineană

Foto: Armata ucraineană la Bahmut

Mulți dintre cei aproape 100 de mii de militari ucraineni uciși în lupte potrivit estimărilor americane, printre care și cei mai experimentați, și-au pierdut viața în Bahmut. Folosindu-se în principal de mercenarii Wagner, Rusia a asediat orașul timp de nouă luni, reducându-l la ruine. Forțele ucrainene au refuzat să cedeze, președintele Volodimir Zelenski insistând că apărarea Bahmutului este esențială pentru deținerea controlului asupra altor orașe din est.

„Rușii vor în mod clar să avanseze spre vest până la granițele Donețkului și, pentru a face asta, trebuie să pună mâna pe Bahmut și pe rețeaua de drumuri care îl traversează”, a declarat și Dara Massicot, cercetător principal în politici la Institutul RAND.

Cu toate acestea  Austin a reafirmat recent că Bahmutul are „mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”.

 

Prioritatea este pregătirea Ucrainei pentru contraofensivă

Foto: ”Tancul pe roți” AMX-10 RC, furnizat de Franța, a ajuns deja pe front

În schimb, oficialii americani sunt mai concentrați pe pregătirea Ucrainei pentru “contraofensiva de primăvară” pe care o așteaptă în luna mai. Sute de tancuri și vehicule blindate occidentale, inclusiv opt vehicule speciale pentru instalarea podurilor de pontoane (furnizate pentru prima dată) sunt în drum spre Ucraina pentru această contraofensivă. Partenerii americani și europeni furnizează, de asemenea, cantități masive de muniție și obuze de 155 mm, pe care Ucraina le-a identificat ca fiind cea mai urgentă nevoie.

Tranșele americane de ajutor trimise „cu patru sau cinci luni în urmă au fost orientate spre ceea ce are nevoie Ucraina pentru această contraofensivă”, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului.

Pentagonul a susținut în urmă cu două zile că echipamentul și pregătirea oferite vor permite Ucrainei să câștige războiul “unde și când alege să facă acest lucru”.

„Într-o varietate de țări, este în desfășurare un efort semnificativ de dezvoltare a armatei ucrainene în ceea ce privește echipamentele, muniția și antrenamentele, pentru a permite Ucrainei să se apere”, a declarat și șeful Statului Major Întrunit al armatei americane, generalul Mark Milley.

Peste 600 de ucraineni au finalizat în februarie un program de antrenament de cinci săptămâni în Germania, care a inclus deprinderi de bază pe câmpul de luptă și instruire privind utilizarea vehiculelor americane de luptă Bradley și Stryker pe timpul efectuării manevrei de forțe și mijloace. Aceste forțe sunt acum din nou pe câmpul de luptă și un al doilea lot de sute de militari trec în prezent prin acest program.

Pe lângă trimiterea de armament și pregătirea trupelor, generali americani cu funcții importante au găzduit în această lună oficiali militari ucraineni la Wiesbaden, Germania, pentru un set de exerciții de tip SIMEX în care a fost simulate desfășurările luptelor în următoarea fază a războiului.

 

F-16, nu (încă); rachete aer-aer pentru MiG-29, da

Foto: F-16

În timp ce trimiterea de avioane de luptă F-16 face încă obiectul discuțiilor la nivelul conducerii americane, se lucrează la alte modalități de a spori capacitatea de luptă a Forțele Aeriene ucrainene, printre care se numără montarea pe MiG-29 a rachetelor avansate aer-aer cu rază medie de acțiune și instruirea piloților ucraineni în utilizarea acestora.

Dacă se reușește instalarea rachetelor AIM-120 AMRAAM pe MiG-uri, în special depășirea problemelor legate de interfața dintre pilot și muniție, s-ar putea permite piloților de luptă ucraineni să elimine inclusiv rachete rusești, nu doar avioane.

 

Opțiuni pentru contraofensivă

 

În spatele susținerii necondiționate, însă, oficialii americani au cerut Kievul să conserve obuzele de artilerie și să execute foc într-un mod mai precis. Aceasta este o preocupare deosebită în Bahmut, unde se consumă muniție într-un ritm rapid, iar ambiția deținerii controlului asupra orașului nu trebuie să afecteze planurile de desfășurare a contraofensivei.

După cum declară Pentagonul, Kievul nu s-a hotărât încă asupra unei strategii, dar are în esență două opțiuni: să împingă frontul spre sud, prin Herson, în Crimeea, sau să avanseze spre est din pozițiile de nord și apoi spre sud, întrerupând astfel legătura pe uscat cu Crimeea.

Prima opțiune nu este realistă, consideră oficialii americani, deoarece Rusia și-a consolidat bine apărarea pe malul râului Nipru, iar Ucraina nu are forța necesară de luptă pentru a duce o operație amfibie de succes.

A doua opțiune este însă mai probabilă, potrivit acestora. Nu este exclus ca încrâncenarea ucrainenilor pentru Bahmut să vizeze tocmai acest scenariu, iar toate declarațiile Washingtonului privind lipsa de importanță a Bahmutului să fie doar pentru derutarea Kremlinului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel