SUA, ajutor militar uriaș de 2.5 miliarde $ pentru Ucraina: Fără Abrams, dar cu sute de blindate Bradley și Stryker plus o cantitate imensă de muniție pentru HIMARS

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: US Army
Sursă foto: US Army

Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, în special cu sute de vehicule blindate de diferite tipuri, dar fără tancuri grele Abrams, notează Agerpres, care citează AFP. Vorbim însă de vehicule de luptă Bradley, dar și blindate Stryker.

Această nouă tranşă prevede expedierea a 59 de vehicule blindate Bradley, care se vor adăuga celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise pe 6 ianuarie, şi a 90 de vehicule blindate Stryker "care vor dota Ucraina cu două brigăzi blindate", a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Armata americană va livra Ucrainei şi 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, celebrul Humvee.

Dar această nouă tranşă nu include niciun tanc greu, precum Abrams, pe care Statele Unite nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului, justificând acest refuz prin chestiuni de întreţinere şi instruire.

 

Muniție pentru HIMARS și NASAMS



Washingtonul va furniza forţelor ucrainene, de asemenea, rachete de rezervă pentru sistemele antiaeriene NASAMS şi HIMARS care le-au fost deja furnizate, opt sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Avenger - unităţi de apărare montate pe vehicule care se mişcă în acelaşi ritm cu unităţile terestre - şi mii de muniţii diverse.

Această nouă tranşă ridică totalul asistenţei militare americane pentru Ucraina la 26,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

Ea a fost anunţată în ajunul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările occidentale care acordă ajutor militar ucrainenilor, în primul rând fiind americanul Lloyd Austin, care se întâlnesc la Ramstein, în Germania, pentru a coordona continuarea asistenţei militare către Kiev.

Referindu-se la informaţiile din presă potrivit cărora Berlinul va livra tancuri grele doar dacă Statele Unite vor livra tancuri Abrams, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi ezitarea Berlinului de a livra tancuri grele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel