SUA modernizează sistemul Aegis Ashore din România. Rachete de ultimă generație și senzori noi pentru scutul de la Deveselu

Darius Muresan |
Data publicării:
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy

SUA plănuiesc efectuarea unor lucrări de modernizare a facilității Aegis Ashore de la Deveselu, România.

Postul Digi 24 citează un document avansat de oficialii de la Pentagon care precizează că vor întârirea protecției pe Flancul Estic al NATO.

Potrivit surse citate, SUA vor îmbunătăți substanțial capacitatea scutului de la Deveselu prin înlocuirea rachetelor cu unele de ultimă generație capabile să neutralizeze mai multe tipuri de muniție. Totodată, sistemul de senzori de detecție ai radarului vor fi îmbunătățiți.

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e format dintr-un radar antibalistic și are 24 de rachete interceptoare operaționale.

Scutul e pur defensiv în pofida faptului că Rusia a acuzat de mai multe ori SUA de instalarea unor facilități ofensive în România, capabile să lovească Moscova.

SUA vor ridica un scut similar în Polonia, unde va fi amplasat un al doilea sistem Aegis Ashore.

Scutul de la Deveselu a fost inaugurat acum 7 ani.

 

Scutul Aegis Ashore de la Deveselu, România, o obsesie pentru propaganda rusă

 

2. Baza milit... (baza-militara-deveselu-sua-romania_86899800.jpg)

Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy

Deveslu a devenit o obsesie pentru propaganda rusă și nu numai. Inclusiv președintele rus Vladimir Putin a acuzat de mai multe ori SUA că dețin în România rachete ofensive.

În fond, așa cum explica și Ministerul Apărării, facilitatea e defensivă: Sistemul Aegis Ashore desfășurat la Deveselu reprezintă un element-cheie al sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter eminamente defensiv, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA față de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.

Președintele rus a afirmat cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei că în România există lansatoare de tip MK-41 pe care pot fi instalate rachete Tomahawk ce pot lovi adânc în teritoriul rus. 

Subliniem că nu există nicio dovadă că lansatoarele MK-41 de la Deveselu pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk, lansatoarele fiind configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3.

CITEȘTE ȘI: Deschide celebra Divizie 101 Aeropurtată o prezență permanentă a SUA în România? Gen. Wheeler: Împreună putem descuraja orice invazie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel