SUA își întăresc gruparea de luptă aeriană din Alaska. Răspuns la dislocarea de către Rusia a avioanelor MiG-31BM în Arctica

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 18 decembrie, la Baza Aeriană (AFB) Eielson din Alaska, a avut loc ceremonia oficială de reactivare a Escadrilei 355 Aviație de Vânătoare (355th Fighter Squadron – 355th FS), care revine aici după o întrerupere de 13 ani.

Cunoscută și sub denumirea de „Șoimii de luptă” („Fighting Falcons”), 355th FS se alătură Escadrilei 356, crescând capacitatea de luptă a Aripii 354 Aviație de Vânătoare, la două escadrile înzestrate cu aeronave multirol invizibile, de tipul F-35A Lightning II. Potrivit comunicatului AFB Eielson, Escadrila 356 a fost reactivată în octombrie 2019.

Comandantul 355th FS, locotenent-colonel Samuel Chipman, a declarat că, prin această reactivare, numărul de avioane F-35A de la Baza Aeriană Eielson ajunge la 54, dublându-se astfel capabilitatea F-35, a Forțelor Aeriene ale SUA din zona Pacificului (PACAF – Pacific Air Force).

„Misiunea principală a escadrilei este suprimarea apărărilor antiaeriene inamice și executarea de acțiuni ofensive contra-aeriene (n.r. împotriva aeronavelor adverse). Două escadrile F-35A dislocate la Baza Aeriană Eielson, le va oferi PACAF și comandanților din alte zone ale globului mai multe mijloace de înaltă eficacitate, precum și opțiuni de desfășurare (a forțelor) pentru a descuraja agresivitatea adversarilor noștri, dacă va fi nevoie”, a adăugat Chipman.

Pe 18 decembrie, când s-a desfășurat ceremonia de reactivare a 355th FS, la Baza Aeriană (Air Force Base – AFB) Eielson a fost executat și un exercițiu de verificare a capacității de luptă a unei grupări aeriene constituită din Aripa 354 Aviație de Vânătoare și Aripa Aeriană 168 Realimentare a Gărzii Naționale.

În cadrul exercițiului, mai mult de 30 de aeronave (18 F-35A, 12 F-16 și 2 avioane cisternă KC-135 Stratotankers) au ajuns pe pista bazei, într-o singură formație de decolare, cunoscută sub numele ”elephant walk”. Potrivit comunicatului Forțelor Aeriene ale SUA, această formație a testat rapiditatea fiecărei unități de la baza Eielson de a se pregăti pentru misiune și a afișat puterea aeriană combinată a celor două aripi aeriene.

„Elephant walk nu are doar rolul pentru a ne exersa abilitățile de răspuns rapid. Aceasta este (…) și despre a ne arăta puterea în arena arctică", a precizat colonelul David Skalicky, comandantul Grupului de Operații al Aripii 354 Aviație Vânătoare.

Comentariul autorului: Aripa 354 Vânătoare face parte din Forța 11 Aeriană a Forțelor Aeriene din Pacific (PACAF). Forța 11 este responsabilă de operațiile aeriene ale SUA în zona Pacificului, inclusiv pe teritoriul statelor Alaska, Hawaii și teritoriul Guam. Din PACAF, mai fac parte Forțele 5 și 7 Aeriene (responsabile pentru Japonia, respectiv Coreea) și Forța Aeriană de Rezervă.

Provocarea principală pentru Forța 11 a devenit zona arctică, unde Rusia a început de câțiva ani să disloce importante forțe militare. Cea mai recentă mutare de trupe ruse în zona arctică o reprezintă aducerea, la începutul lui decembrie la mai puțin de 1000 de km de Alaska, a avioanelor de vânătoare MiG-31 BM, probabil o escadrilă. De asemenea, în presă s-a vehiculat și posibilitatea tot mai mare a dislocării în zona arctică a aeronavelor MiG-31K echipate cu rachete aer-sol hipersonice tip Kh-47M2 Kinzhal, cu o bătaie de 2000 km.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel