SUA: Iranul are capacitatea să dezvolte o armă nucleară în doar câteva luni. Efectele deciziilor lui Trump: Materialul fisionabil poate fi produs în două săptămâni

Iranului îi va lua doar câteva luni pentru a dezvolta o armă nucleară, dacă Teheranul decide să facă acest lucru.

Vorbind în Congresul SUA, Șefului Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat că „Iranul poate produce material fisionabil pentru o armă nucleară în mai puțin de două săptămâni și va mai dura câteva luni pentru a produce o armă nucleară reală”.

Milley, citat de The Wall Street Journal, a avertizat că Statele Unite nu vor permite Iranului să fi desfășurat arme nucleare.

„Noi, armata Statelor Unite, am dezvoltat mai multe opțiuni pentru ca conducerea noastră să le ia în considerare dacă Iranul decide vreodată să dezvolte o armă nucleară reală”, a subliniat Milley.

În februarie, agențiile de informații americane au declarat că Iranul nu a început încă operațiunile de care ar avea nevoie pentru a transforma materialul fisionabil într-o bombă nucleară. „Din câte știm, liderul suprem al Iranului nu a decis încă să repornească un program de arme pe care credem că l-a suspendat sau l-a oprit la sfârșitul anului 2003 ”, a declarat directorul CIA, William Burns, la CBS.

Poate cel mai interesat stat legat de acest subiect, Israelul, susține o ”cooperare continuă” cu Statele Unite pentru a preveni situația în care Iranul ar putea obține arma nucleară.

Ce s-a întâmplat de la retragerea dispusă de Trump din Tratatul nuclear cu Iranul

Acum câteva săptămâni, subsecretarul pentru apărare pentru politică, Colin Kahl, a declarat, la o audiere în Parlament, că Iranul ar putea produce suficientă fisionare pentru o bombă nucleară în „aproximativ 12 zile”.

Motivul? „Progresul nuclear al Iranului de când am părăsit JCPOA (tratatul nuclear cu Iranul) a fost remarcabil”, a spus el. „În 2018, când administrația anterioară a decis să părăsească JCPOA, Iranului i-ar fi luat aproximativ 12 luni pentru a produce material fisionabil utilizabil la o bombă. Acum ar dura aproximativ 12 zile”, declara Kahl parlamentarilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel