SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a apreciat sâmbătă că vastele operaţiuni militare chineze efectuate recent în apropierea Taiwanului par o "repetiţie", reiterând sprijinul ferm al Washingtonului pentru această insulă, notează Agerpres, care citează AFP.

Într-un discurs consacrat în mare parte ansamblului de provocări lansate de Beijing, Lloyd Austin a adăugat că Statele Unite rămân hotărâte să susţină "capacitatea Taiwanului de a se apăra".

Luând cuvântul la un forum pe tema apărării naţionale desfăşurat la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, California, el a insistat asupra "diferenţelor reale atât pe planul intereselor, cât şi al valorilor" dintre Washington şi China.

"Dar contează felul în care le gestionăm", a subliniat şeful Pentagonului.

În ultimele luni, armata chineză a desfăşurat o serie de operaţiuni militare aeriene şi maritime tot mai agresive în vecinătatea Taiwanului, pe care China îl consideră parte a teritoriului său.

Unii analişti au sugerat că Beijingul l-ar putea testa astfel pe preşedintele american Joe Biden în primul său an de mandat.

China, a declarat Lloyd Austin, este singura putere capabilă în prezent să-şi folosească "puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a lansa o provocare de durată unui sistem internaţional stabil şi deschis".

 

SUA spun însă că nu doresc război și rămân fidele principiului unei singure Chinei



Pentru el, liderii chinezi "şi-au exprimat tot mai deschis nemulţumirea în legătură cu ordinea dominantă şi dorinţa acestora de a priva Statele Unite de rolul lor de lider mondial".

Dar, a spus din nou secretarul Apărării, "nu căutăm nici confruntarea, nici conflictul (...) Nu căutăm un nou război rece sau o lume divizată în blocuri rigide".

În faţa provocării chineze, a subliniat el, Statele Unite îşi vor adânci legăturile cu ţările prietene din regiune, în special prin manevre militare comune.

"Rămânem fideli politicii noastre privind o singură Chină şi angajamentelor asumate (...) pentru a sprijini capacitatea Taiwanului de a se apăra, menţinându-ne în acelaşi timp capacitatea de a rezista oricărei recurgeri la forţă care ar pune în pericol securitatea poporului din Taiwan", a mai declarat Lloyd Austin.

Washingtonul merge cât de departe posibil în legăturile sale cu Taiwanul, fără a trata acest teritoriu ca pe un stat suveran.

Aceasta este aşa-numita "ambiguitate strategică" a americanilor care, iniţial loiali Taiwanului, au stabilit în cele din urmă relaţii diplomatice în 1979 cu puterea comunistă chineză.

Această doctrină a făcut posibilă păstrarea statu-quoului, mai scrie AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel