SUA impun sancțiuni filialei Rosneft din Venezuela, controlată de Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA au sporit presiunea financiară asupra Venezuelei prin impunerea de sancțiuni asupra unei filiale a gigantului petrolier Rosneft, controlat de statul rus.

Decizia îngheață orice active deținute americane ale Rosneft Trading SA din Elveția și ale președintelui acesteia, Didier Casimiro.

Firma este acuzată că l-a ajutat pe președintele Nicolás Maduro să sustragă industria petrolieră din Venezuela sancțiunilor americane.

SUA îl acuză pe Maduro că administrază un regim corupt și brutal, acuzație pe care acesta a respins-o în mod repetat.

Petrolul domină economia Venezuelei, reprezentând aproape toate veniturile din export. Însă producția s-a prăbușit în ultimii ani, iar țara se află într-o criză economică profundă.

SUA îl susțin pe liderul opoziției, Juan Guaidó, care anul trecut s-a declarat președinte interimar.

La începutul acestei luni, SUA au impus sancțiuni companiei aeriene de stat Conviasa din Venezuela, spunând că compania era folosită pentru „transferul oficialilor corupți din întreaga lume".

 

Rusia condamnă sancțiunile

 

Între timp, Rusia, un susținător cheie al președintelui Maduro, s-a angajat să sporească cooperarea economică și militară cu guvernul din Caracas.

"Rosneft Trading SA și președintele său au intermediat vânzarea și transportul de țiței venezuelene", a declarat secretarul pentru Comerț Steven Mnuchin, potrivit Mediafax care citează BBC.

"Statele Unite au precizat clar că vor lua în considerare ridicarea sancțiunilor pentru cei care întreprind acțiuni concrete, semnificative și verificabile pentru susținerea ordinii democratice în Venezuela", se arată în declarație.

Rosneft și Rosneft Trading SA au făcut deja obiectul restricțiilor americane, după implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina din 2014.

Ministerul rus de externe a condamnat sancțiunile. "Rusia nu acceptă categoric măsuri restrictive unilaterale prin care SUA încearcă să își impună voința în întreaga lume", a declarat ministerul într-un comunicat.

Instituția a adăugat că sancțiunile nu vor putea influența politicile ruse față de Venezuela sau de orice altă țară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel