SUA îl acuză pe directorul OMS că a fost „cumpărat de China”, iar acesta denunță „comentarii false și inacceptabile”

Darius Muresan / 23 iul 2020 / 22:16

Afirmaţiile secretarului de stat american Mike Pompeo, care conform presei britanice l-a acuzat pe directorul general al OMS că a fost "cumpărat" de China, sunt "false şi inacceptabile", a răspuns joi liderul acestei organizaţii a ONU, potrivit Agerpres, care citează AFP.

"Aceste comentarii sunt false, inacceptabile şi fără niciun fundament", a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă, atrăgând atenţia încă o dată asupra oricărei "politizări" a pandemiei de coronavirus.

Conform publicaţiilor Times şi Daily Telegraph, şeful diplomaţiei americane a atacat violent OMS marţi în timpul unei întâlniri cu uşile închise cu deputaţi britanici la Londra.

Potrivit acestor surse, Pompeo a spus despre organizaţie că este "politică" şi l-a acuzat pe Tedros Adhanom Ghebreyesus că "a fost cumpărat de guvernul chinez", căruia i-ar datora alegerea la conducerea OMS. Secretarul de stat american a imputat "decese din Marea Britanie" cauzate de COVID-19 eşecurilor organizaţiei şi acestor presupuse înţelegeri.

Vorbind după Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maria Von Kherkove, expertă a OMS, a declarat că "în calitate de americancă, nu am fost niciodată atât de mândră de poziţia de membră a acestei organizaţii". "Sunt martora directă a muncii pe care o face Dr. Tedros şi a ceea ce fac echipele noastre în lume", a adăugat ea.

De la începutul pandemiei de COVID-19, semnalată în China la sfârşitul lunii decembrie, organizaţia a fost cu regularitate criticată pentru întârzierile sale în transmiterea alertelor. Însă SUA au atacat OMS cel mai violent, spunând că este "marioneta Chinei" şi denunţând complezenţa de care organizaţia ar fi dat dovadă faţă de Beijing.

SUA au lansat oficial la 8 iulie procedura de retragere din OMS, punând în aplicare ameninţările preşedintelui Donald Trump, care anunţase ieşirea în mai, în plină pandemie

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy