”Acțiunile lor sunt definiția de manual a terorismului”. SUA îi încadrează pe rebelii Houthi drept grupare teroristă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Pușcași marini ai SUA / Foto: Marine Corps, Lance Cpl. Harrison C. Rakhshani
Pușcași marini ai SUA / Foto: Marine Corps, Lance Cpl. Harrison C. Rakhshani

SUA i-au desemnat pe rebelii Houthi din Yemen drept Grup Terorist Global (SDGT) din cauza atacurilor lor asupra transporturilor maritime din Marea Roșie, a anunțat Casa Albă.

În practică, acest lucru va duce la înghețarea activelor din care sunt finanțate activitățile Houthis. Măsura va intra în vigoare la jumătatea lunii februarie.

Sancțiunile nu se vor aplica alimentelor, medicamentelor, combustibilului și altor ajutoare umanitare destinate poporului yemenit. Potrivit Casei Albe, mișcarea va ajuta în mod semnificativ la tăierea surselor de finanțare și accesului la piețele financiare pentru gruparea șiită susținută de Iran.

„Dacă Houthi încetează să atace, putem lua în considerare eliminarea (sancțiunilor n.r.)”, a citat CNBS un înalt oficial american spunând că activitățile rebelilor Houti în Marea Roșie sunt „definiția de manual a terorismului”.

Diplomația americană i-a scos pe rebelii yemeniți de pe lista organizațiilor teroriste străine (FTO) în februarie 2021, la doar o lună după ce aceștia fuseseră incluși pe lista grupărilor teroriste de administrația Trump, aflată pe picior de plecare de la Casa Albă a menționat CNBS.

Washingtonul a justificat inversarea deciziei administrației Trump, prin situația excepțională în care se afla Yemenul. Națiunile Unite și unele organizații umanitare au avertizat atunci că Yemenul intră rapid într-o foamete devastatoare.

De această dată, SUA au ajuns la desemnarea rebelilor Houthi ca SDGT - Grup Terorist Global, ceea ce implică mai puține restricții decât în ​​cazul FTO - Organizație Teroristă Străină, tocmai în ceea ce privește efectele secundare asupra civililor yemeniți, a spus oficialul american citat.

Amintim că, în ultima săptămână, Statele Unite și Marea Britanie au lansat lovituri militare împotriva pozițiilor Houthi, ca răspuns la atacurile repetate ale rebelilor yemeniți asupra navelor care navighează de-a lungul rutelor comerciale din Marea Roșie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel