SUA - Germania, "relaţii îngheţate". Pompeo, discuţii cu ministrul german de externe

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo

Ministrul de externe german, Heiko Maas, şi-a exprimat luni preocuparea în legătură cu tensiunile regionale cu Iranul, într-o convorbire bilaterală avută la Bruxelles cu secretarul de stat american Mike Pompeo, subliniind în acelaşi timp importanţa 'existenţială' pentru Europa de a menţine acordul nuclear cu Iranul, pact denunţat unilateral de SUA în urmă cu un an, informează dpa. 

'Suntem preocupaţi de evoluţiile şi tensiunile din regiune', i-a transmis Heiko Maas lui Mike Pompeo. 'Nu vrem să se ajungă la o escaladare militară', a subliniat şeful diplomaţiei germane. El a salutat posibilitatea de a fi avut o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat american, dată fiind situaţia actuală, referindu-se de asemenea la ultimele evoluţii legate de nave comerciale din regiune care s-ar părea că au fost atacate. 

Mai multe nave au fost ţinta unor 'acte de sabotaj' misterioase în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), potrivit autorităţilor de la Riad şi Abu Dhabi, ceea ce a provocat o creştere a tensiunilor în Golf într-un moment în care secretarul de stat american Mike Pompeo s-a deplasat luni la Bruxelles pentru a discuta despre Iran, potrivit AFP. 

Autorităţile saudite, aliate ale Washingtonului, au comunicat luni despre 'acte de sabotaj' care au avariat nave saudite în largul Emiratelor, o altă ţară apropiată de SUA, care tocmai şi-au consolidat prezenţa militară în Golf în contextul tensiunilor cu Iranul. 'Două petroliere saudite au fost ţinta unor acte de sabotaj în zona economică exclusiv (ZEE) a Emiratelor Arabe Unite, în largul coastei emiratului Fujairah, în timp ce se pregăteau să intre în Golful Arabiei', a indicat ministrul energiei Khalid Al-Falih, citat de agenţia SPA. 

Speculaţii privind 'relaţiile îngheţate' între SUA şi Germania



După ce a dezminţit duminică incidentul, EAU a recunoscut în cele din urmă 'acte de sabotaj' împotriva a patru nave comerciale sub diferite pavilioane, la est de emiratul Fujairah, fără a-i indentifica pe făptaşi, calificând evenimentul drept unul 'grav'. În pofida opiniilor divergente asupra acordului nuclear cu Iranul, UE şi SUA urmăresc acelaşi obiectiv ca Iranul să nu se doteze cu arme nucleare şi să aibă un rol diferit în regiune, a spus Maas, adăugând că este bine ca părţile 'să comunice cât mai mult una cu alta'. 

Discuţiile directe dintre ministrul de externe german şi Mike Pompeo intervin în contextul în care secretarul de stat american şi-a anulat în urmă cu o săptămână o vizită la Berlin, ceea ce a alimentat speculaţiile privind 'relaţiile îngheţate' între SUA şi Germania. 

Washingtonul a criticat în mai multe rânduri Berlinul pentru participarea acestuia la proiectul de gazoduct rusesc Nord Stream 2, susţinând că preferinţa Berlinului pentru ţiţeiul rus este o problemă de securitate pentru Germania şi o vulnerabilitate pentru NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel