SUA-Coreea de Sud exerciții militare. Japonia, reacție promptă

Ema Apostu |
Data publicării:
militari
militari

Manevrele militare dintre Statele Unite ale Americii (SUA) şi Coreea de Sud, precum şi prezenţa de trupe americane pe teritoriul sud-coreean au un rol vital pentru securitatea regională, a declarat miercuri ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera, după anunţul preşedintelui Donald Trump privind suspendarea acestor exerciţii, relatează AFP. 

''Exerciţiile şi prezenţa militară americană au un rol vital în securitatea din Asia de Est. Sper că pot face ca această constatare să fie împărtăşită de către Japonia şi SUA sau de către Japonia, SUA şi Coreea de Sud'', a declarat Onodera, răspunzând unei întrebări referitoare la anunţul surpriză al lui Trump. 

Donald Trump a anunţat marţi suspendarea exerciţiilor militare comune desfăşurate în mod constant de armata americană şi de cea sud-coreeană, anunţ făcut în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la încheierea întâlnirii sale istorice cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Singapore. 

''Vom opri manevrele militare, ceea ce va duce la economisirea de mulţi bani, cu excepţia cazului în care vom constata că viitoarele negocieri nu au loc aşa cum trebuie'', a declarat Trump, calificând manevrele drept ''foarte provocatoare''. 

30 000 de soldați americani în Coreea de Sud 

Trump şi-a reafirmat astfel dorinţa de a retrage, la momentul potrivit, soldaţii americani desfăşuraţi în Coreea de Sud, dând asigurări totodată că aceasta nu face parte din negocierile cu Phenianul. Aproape 30.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi permanent în Coreea de Sud. 

Reducerea prezenţei militare americane în Asia de Est ar transforma echilibrul forţelor în regiune în condiţiile ascensiunii Chinei, sunt de părere specialişti în probleme de securitate. 

''Nu există schimbare în politica noastră, ce constă în a face presiuni'' asupra Coreii de Nord, a declarat Onodera, adăugând că Japonia aşteaptă acţiuni concrete din partea Phenianului referitoare la ambiţiile sale în domeniul armelor nucleare şi al rachetelor, precum şi în problema cetăţenilor japonezi răpiţi de către agenţi nord-coreeni în anii 1970 şi 1980.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel