SUA constituie o grupare navală operativă destinată combaterii submarinelor ruse din Atlantic

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Navale americane au creat o nouă grupare operativă de nave, pe coasta de est, pentru a se asigura că dispune în permanență de distrugătoare gata să intervină în scurt timp pentru contracararea amenințărilor reprezentate de submarinele ruse din Oceanul Atlantic.

Gruparea navală operativă, a cărei capacitatea operațională inițială a fost declarata oficial pe 1 septembrie, este denumită Task Group Greyhound și este un model de generare a forței pentru distrugătoarele, inclus în Planul de răspuns optimizat al flotei Forțelor Navale americane.

Greyhound este „conceput pentru a oferi flotei nave de război predictibile, pregătite continuu și complet certificate”, a declarat comandantul Forțelor Navale de Suprafață din Atlantic, contraamiralul Brendan McLane, în cadrul ceremoniei de luni, 27 septembrie, desfășurată la bordul USS Thomas Hudner (DDG-116) din Mayport, Florida.

„Navele vor fi gata să îndeplinească întreaga gamă de misiuni - inclusiv urmărirea activității subacvatice rusești din Atlantic și apărarea apelor naționale”.

Primele distrugătoare incluse în grupare sunt USS Thomas Hudner (DDG-116) și USS Donald Cook (DDG-75). Acesta din urmă și-a finalizat recent dislocarea în portul Rota, din Spania, și are acum baza în Mayport.

În ianuarie 2022, acestora li se va alătura USS The Sullivans (DDG-68), care este în prezent în misiune împreună cu gruparea navală a portavionului britanic Queen Elizabeth. De asemenea, USS Cole (DDG-67) și USS Gravely (DDG-107) vor deveni parte a Greyhound în cursul anului 2022, când Donald Cook își va începe perioada de întreținere.

Am luat două dintre cele mai capabile distrugătoare gata de intervenție - Thomas Hudner recent revenit dintr-o dislocare remarcabilă și Donald Cook, care tocmai a încheiat misiunea de aproape șase ani din Rota - deci ambele extrem de experimentate în domeniul luptei antisubmarin. Apoi am trasat programul pentru încă unul ,astfel încât să ajungem la un program stabil în care să dispunem în final de patru nave, pentru avea două la dispoziție în permanență”, a declarat McLane reporterilor după ceremonie.

Crearea noii grupări navale operative vine în timp ce Forțele Navale ale SUA au reorientat o serie de mijloace și eforturi către regiunea Atlanticului, în special datorită creșterii capacității de luptă submarină a Rusiei. Astfel, pe fondul îngrijorărilor legate de submarinele rusești care operează în aceste ape, în 2018 a fost restabilită în mod oficial a doua flotă americană care acoperă Atlanticul de Nord și coasta de est.

"Amenințarea strategică la adresa patriei a intrat într-o nouă eră, iar concurenții noștri cheie au desfășurat și continuă să avanseze o serie de capabilități pentru a menține patria în pericol", a sintetizat McLane..

Navele din grupare vor avea sediul în Mayport și Norfolk (Virginia), iar capacitate operațională completă este stabilită pentru iunie 2022, potrivit lui McLane, care a menționat că navele vor beneficia în continuare de perioada de recuperare post-misiune, astfel încât “marinarii să își poată vedea familie după ce au ieșit pe mare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel