SUA confirmă: 'Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele luni'. Avertisment pentru Rusia și China

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un înalt oficial american a confirmat că un test nuclear american, primul din ultimele decenii, ar putea avea loc „relativ rapid” în „următoarele luni”.

Drew Walter, secretar adjunct pentru probleme nucleare în cadrul Departamentului Apărării, a precizat într-un interviu acordat publicației Defense News că un test nuclear american ar putea avea loc în doar câteva luni în cazul în care președintele Donald Trump va solicita acest lucru. Fie din considerente tehnice ori geopolitice.

Totuși, oficialul american a subliniat că „nu există nicio schimbare” în ceea ce privește politica nucleară a Statelor Unite ale Americii.

Afirmațiile lui Drew Walter au loc ca urmare a unui articol al publicației Washington Post. În urmă cu câteva zile, publicația americană preciza, citând oficiali guvernamentali, sub protecția anonimatului, că Washingtonul nu exclude posibilitatea efectuării unui test nuclear ca avertisment la adresa Rusiei și Chinei.

Washington Post preciza că SUA sunt îngrijorate că Rusia și China ar efectua astfel de teste. Informația a fost negată de Moscova și Beijing. Totodată, unul din cei citați preciza că un test nuclear ar putea fi o tactică de negociere într-o perioadă în care SUA încearcă să încheie cu Rusia și China un acord tripartit asupra armelor nucleare.

O posibilitate a efectuării unui test nuclear de către SUA vine după ce președintele american Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul Cer Deschis (Open Skies), acuzând Rusia că încalcă acest acord ce permite zboruri de observaţie între statele semnatare pentru verificarea mişcărilor militare.

Ultimul test nuclear al SUA a avut loc la puțin timp după prăbușirea Cortinei de Fier și finalul Războiului Rece, în 1992.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel