SUA confirmă oficial furnizarea către Ucraina a altor patru sisteme HIMARS, parte a unui ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite vor oferi încă 450 de milioane de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, inclusiv alte patru sisteme de rachete cu rază medie de acțiune  HIMARS, au declarat joi oficiali americani.

Cel mai recent pachet va include alte patru sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) HIMARS. Primele patru sisteme HIMARS pe care SUA le-au anunţat anterior au ajuns deja în Ucraina. 

Washingtonul a declarat că a primit asigurări de la Kiev că aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă nu vor fi folosite pentru a lovi ţinte aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse, pe fondul unor temeri privind escaladarea conflictului.

Un oficial american a declarat că cel mai recent pachet de ajutor militar va include, de asemenea, 18 vehicule tactice, 18 nave de patrulare de coastă și fluviale, mii de mitraliere, lansatoare de grenade și cartușe, precum și alte câteva echipamente și piese de schimb, potrivit Military.com.

Primele informaţii că Ucraina ar putea primi alte patru sisteme HIMARS au apărut încă de săptămâna trecută. Astfel, potrivit informațiilor publicate de site-ul POLITICO, pe 18 iunie 2022, Statele Unite analizau posibilitatea de a oferi Ucrainei alte patru sisteme M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), suplimentar la cele patru pe care le-a anunţat că le transferă deja către Forțele Armate Ucrainene.

Moscova a avertizat că va ataca ținte din Ucraina pe care „încă nu le-au lovit” dacă Occidentul furnizează Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune.

În ultimele săptămâni, Ucraina a solicitat mai multe sisteme de artilerie pentru a lupta împotriva forțelor ruse care dispun de un număr mult mai mare de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS). Ucraina a solicitat în mod special ca acest tip de arme să-i fie furnizat, deoarece va permite forțelor armate ucrainene să lovească mult mai precis forţele ruse invadatoare, de la o distanţă aproximativă de 70 de kilometri. 

Noul ajutor vine la doar o săptămână după ce SUA au anunțat că vor trimite un ajutor militar de 1 miliard de dolari Ucrainei. Oficialii ucraineni au cerut în mod insistent sisteme de rachete mai avansate pentru a putea riposta mai bine împotriva Rusiei. 

Armata rusă a capturat joi două sate din estul Ucrainei și luptă pentru controlul unei autostrăzi cheie.Forțele rusești bombardează orașul Sievierodonetskde de săptămâni întregi cu artilerie și raiduri aeriene.

HIMARS oferă Ucrainei capacitatea de a lovi forțele rusești de la o distanță mai mare. Sistemele sunt montate pe camioane, care transportă un container cu șase rachete ghidate cu precizie care pot lovi ţinte aflate la aproximativ 70 de kilometri (45 de mile).

A fost nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a antrena trupele ucrainene pe primele patru sisteme HIMARS, înainte ca acestea să fie transferate în Ucraina.

În total, de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, SUA au alocat Ucrainei peste 6 miliarde de dolari în asistență de securitate, inclusiv acest ultim pachet. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel