SUA condamnă guvernul rus pentru îngrădirea libertăţii mass-media

Cristian Soare |
Data publicării:
Departamentul de Stat al SUA
Departamentul de Stat al SUA

Washingtonul denunţă tentativele Moscovei de "a reprima" libertatea presei.

Statele Unite au denunţat vineri încercările guvernului rus de a continua "să reprime libertatea presei", cu zece zile înainte de summitul istoric dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP.

"Guvernul rus continuă să reprime libertatea presei şi independenţa mass-media", a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

"Condamnăm vizarea în special a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) şi Voice of America de legea rusă privind media 'agenţi ai străinătăţii'", a continuat textul.

Posturile de radio în cauză, finanţate de Congresul de la Washington, precum şi alte şapte media care le sunt afiliate, au fost clasate ca "agenţi ai străinătăţii" în Rusia.

Această clasificare se sprijină pe o lege adoptată în noiembrie în ţară, ca reacţie la obligaţia ca postul rus RT să se înregistreze sub denumirea respectivă în Statele Unite

Comunicatul Departamentului de Stat a mai condamnat o lege dezbătută în prezent de deputaţii ruşi care merge mai departe, extinzând denumirea de "agent al străinătăţii" la orice jurnalist care lucrează pentru media astfel înregistrate.

"Proiectul de lege ar putea furniza guvernului rus un nou mijloc de lucru pentru a ţinti jurnaliştii independenţi şi bloggerii ca represalii la activitatea lor", a denunţat Departamentul de Stat.

Condamnarea din partea guvernului american intervine la câteva zile de întrevederea dintre liderul rus, Vladimir Putin, şi preşedintele Statelor Unite. Summitul bilateral urmează să aibă loc la 16 iulie, la Helsinki, în Finlanda.

Întâlnirea dintre cei doi lideri reprezintă o nouă tentativă de a destinde relaţiile bilaterale care nu au fost niciodată mai tensionate de la încheierea Războiului Rece

Preşedintele american a dat asigurări joi că este "pregătit" pentru discuţia privată cu omul forte de la Kremlin, ironizându-i pe jurnaliştii care se întreabă despre lipsa lui de experienţă

,,S-ar putea chiar să închei o relație bună cu Putin", a spus Donald Trump.

Trump nu are o relație foarte buna cu jurnaliștii. Joi, el a afirmat că 75% dintre ei sunt "absolut necinstiți" și ia numit "dușmanul oamenilor".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel