SUA cer Rusiei retragerea prezenţei militare din regiunile separatiste din Georgia

S.I. Catalin / 08 aug 2018 / 08:13
forţele armate din Osetia de Sud
forţele armate din Osetia de Sud

SUA au cerut marţi Moscovei să se retragă din Abhazia şi Osetia de Sud, cele două regiuni separatiste georgiene a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în urmă cu zece ani şi unde menţine o puternică prezenţă militară.

"Aceste regiuni fac parte din Georgia. Nu fac parte din Rusia", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert. "SUA continuă să susţină suveranitatea Georgiei şi (...) integritatea sa teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internaţional", a adăugat ea, potrivit AFP

"SUA fac apel la Rusia să-şi retragă forţele până la poziţiile stabilite prin acordul de încetare a focului din 2008", a adăugat Heather Nauert în cursul unui briefing de presă.

Moscova şi Tbilisi au de multă vreme opinii divergente privind ambiţiile fostei republici sovietice din Caucaz de a se alătura UE şi NATO, o eventualitate considerată de Rusia o încălcare periculoasă a zonei sale de influenţă, notează AFP.

În vara lui 2008, aceste tensiuni s-au transformat în conflict, atunci când armata rusă a intervenit pe teritoriul Georgiei pentru a veni în ajutorul micii regiuni Osetia de Sud, teritoriu separatist prorus unde Tbilisi lansase o operaţiune militară.

În cinci zile, forţele Moscovei au adus armata georgiană în degringoladă şi ameninţau să ocupe capitala.

Un acord de pace negociat de preşedintele francez de la acel moment Nicolas Sarkozy a fost în cele din urmă încheiat şi trupele ruse s-au retras, dar Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, o etapă majoră în degradarea raporturilor Est-Vest.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy