SUA caută soluții de avarie pentru ajutarea Ucrainei. Un stat din America de Sud, convins să cedeze armele sovietice în schimbul unor echipamente moderne

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Statul Major al Forțelor de Apărare din Ucraina
Foto: Statul Major al Forțelor de Apărare din Ucraina

În pofida dezacordului din Congres privind continuarea finanțării Kievului, autoritățile americane continuă să caute echipament militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

După ce recent Grecia a acceptat propunerea SUA și a renunțat la ultimul armament sovietic nefolosit, Ecuadorul face un pas similar.

Rusia a reacționat imediat și l-a avertizat pe președintele ecuadorian Daniel Noboa că acordurile încheiate și tratatele internaționale interzic țării sale să transfere unui alt stat tehnica militară rusească.

În replică, liderul ecuadorian a declarat că Rusia încearcă să își impună propriile interdicții privind transferul de echipamente către Statele Unite într-un moment dificil pentru țara sa, deși “aceste echipamente au fost de mult transformate în fier vechi” și, prin urmare, nu mai intră sub incidența niciunei interdicții.

 

Ecuadorul confirmă că va transfera armament sovietic în SUA iar în schimb americanii livrează tehnică modernă. Sistemele de armament ale statului din America de Sud care vor ajunge în Ucraina via SUA

 

2. Lansator G... (bm-21-grad_71966900.jpg)

Lansator Grad. Foto: Statul Major al Forțelor de Apărare din Ucraina

Ca atare, Daniel Noboa a anunțat într-un interviu acordat postului TV Ecuavisa că lotul de tehnică militară va fi transferată în Statele Unite, iar Ecuadorul va primi la schimb echipament militar modern în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Până în prezent nu sunt publice alte reacții din partea Rusiei decât cele din presa controlată de stat, care consideră mișcarea ecuadorienilor drept “o viclenie”.

Printre sistemele de armament sovietice care au fost de-a lungul timpului transferate Ecuadorului se numără sistemele de rachete antiaeriene Osa, lansatoarele multiple de rachete BM-21 Grad, elicopterele de transport militar Mi-17 și, cel mai probabil, versiuni timpurii ale transportoarelor blindate de trupe, precum BTR-60 și BTR-70.

Foarte probabil, bugetul militar redus al Ecuadorului nu a permis menținerea tehnicii sovietice într-o stare foarte bună de conservare, iar aceste așa-zise „deșeuri” vor lua direct calea Ucrainei, unde vor fi restaurate cât mai bine și trimise să întărească unitățile ucrainene aflate pe front.

Reamintim că Autoritățile ecuadoriene au declarat pe 8 ianuarie stare de urgență pentru 60 de zile, ca răspuns la instabilitatea generată de evadarea din închisoare a unui cunoscut traficant de droguri și lider al unei bande de infractori cu peste 8.000 de membri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel