SUA: Camera Reprezentanţilor a aprobat cea mai importantă măsură de control al armelor de foc

S.I. Catalin / 01 Martie 2019 / 19:43

O lege ce vizează reglementarea vânzării armelor în SUA a fost adoptată miercuri de Camera Reprezentanţilor a Congresului, dar documentul mai trebuie votat de Senat, unde republicanii deţin majoritatea, relatează AFP.

Legea prevede un control întărit al antecedentelor la vânzările de arme de foc, îndeosebi în cursul vânzărilor pe internet şi în saloane specializate, unde regulile de verificare sunt mai laxe, precum şi la transferurile între particulari.

Textul prevede exceptări, îndeosebi referitoare la cadourile între soţi sau în cadrul familiei, armele de vânătoare închiriate sau transferul către o persoană ''în pericol iminent de moarte'' sau de violenţe, precum victimele violenţelor conjugale. Este interzisă vânzarea de arme unor anumite persoane, îndeosebi cele condamnate într-un dosar de crimă sau cele care prezintă tulburări psihice.

Aceasta este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când un text de lege merge atât de departe în ce priveşte reglementarea vânzărilor de arme, responsabile de moartea a peste 36.000 de persoane în SUA în 2018.

Legea ''este un mic pas, dar un pas foarte important'', a afirmat democrata Susan Davis, după adoptarea sa (cu 240 de voturi ''pentru'' şi 190 ''împotrivă''), cu o majoritate democrată.

Puternicul lobby în materie de arme, National Rifle Association (NRA), s-a opus acestei legi care, în opinia sa, îi pedepseşte pe cetăţenii care respectă legislaţia în raport cu cei care şi le procură ilegal.

Republicanul Doug Collins a apreciat că este ''ridicol'' să se creadă că legea le întăreşte securitatea americanilor. ''Ea nu va împiedica nici un incident cu focuri de armă'', a spus el.

În SUA, portul de armă este garantat de Constituţie şi 30% dintre adulţi declară că deţin cel puţin o armă de foc. Dar masacrul dintr-un liceu din Parkland (statul Florida, sud), soldat cu 17 morţi pe 14 februarie 2018, a provocat un şoc puternic în rândul opiniei publice şi un milion şi jumătate de americani au ieşit în stradă pentru a cere reguli mai severe privind vânzările de arme.

La nivel federal, Administraţia Trump nu a adoptat decât o singură măsură: interzicerea, la începutul lui decembrie 2018, a aşa-numitelor ''bump stock'', dispozitive ce permit transformarea armelor semiautomate în arme automate. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy