SUA bănuiesc că atacul asupra Dariei Dughina ar fi fost autorizat de unele ”zone de decizie” de la Kiev - New York Times

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Agențiile de informații americane cred că o parte din factorii de decizie de la Kiev au aprobat un atac cu mașină-capcană lângă Moscova în august, care a ucis-o pe Daria Dugina, 29 de ani, fiica proeminentului naționalist rus Alexander Dugin, a raportat The New York Times.

Evaluarea a fost furnizată guvernului SUA săptămâna trecută, iar oficialii americani se tem acum că acest lucru ar putea adânci conflictul deja existent în Ucraina.

Oficialii americani au subliniat pentru publicația americană că SUA nu a fost implicată și nu a avut cunoștință despre acest atac: ”Despre operațiunea menționată nu știam dinainte. Dacă am fi știut despre asta, ne-am fi opus crimei”.

Americanii nu dezvăluie care parte dintre structurile de decizie ucrainene ar fi aprobat această misiune, precum și dacă președintele Volodimir Zelenski a aprobat misiunea.

 

Imediat după atac, Ucraina a negat implicarea în atentat

 

Deși Rusia nu a răspuns la această crimă într-un mod concret, Statele Unite se tem că astfel de atacuri ar putea determina Moscova să efectueze acțiuni asemănătoare, împotriva oficialilor ucraineni de rang înalt.

În plus, americanii sunt frustrați de lipsa de transparență a Ucrainei în ceea ce privește planurile sale militare și secrete, în special cele efectuate pe pământul rus.

Deși Pentagonul și agențiile americane au împărtășit cu ucrainenii informații sensibile pe câmpul de luptă, ajutându-i să se concentreze asupra posturilor de comandă rusești, liniilor de aprovizionare și a altor ținte cheie, ucrainenii nu le-au spus întotdeauna oficialilor americani ce intenționează să facă.

SUA pune constant presiune asupra Ucrainei, cerându-i să ofere mai multe detalii despre planurile sale de război, dar nu prea reușește.

Oficialii americani au recunoscut că în etapele anterioare ale războiului știau mai multe despre planurile de război ale Rusiei - datorită eforturilor lor intense de colectare a informațiilor - decât au știut despre intențiile Kievului.

Cu toate acestea, cooperarea s-a îmbunătățit între timp, iar Ucraina și-a împărtășit planurile cu Statele Unite și Marea Britanie, pentru contraofensiva militară din septembrie.

De la începutul războiului, serviciile de securitate ucrainene au demonstrat că sunt capabile să desfășoare operațiuni de sabotaj în Rusia, iar uciderea Dariei Dugina este cu siguranță una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni ale lor de până acum.

Unii oficiali americani bănuiesc că tatăl femeii ucise, Aleksandar Dugin, a fost adevărata țintă a operațiunii și că agenții credeau că el va fi în vehicul cu fiica sa.

 

Doar ținte importante

 

Întrebat despre evaluarea serviciilor de informații americane, Mihailo Podoliak , consilier al președintelui ucrainean, a negat implicarea guvernului ucrainean în asasinarea Dariei Dugina.

”Cineva ca Daria Dugina nu este o țintă tactică sau strategică pentru Ucraina. Avem alte ținte pe teritoriul Ucrainei - mă refer la colaboratori și reprezentanți ai comandamentului rus, care ar putea fi de valoare pentru membrii serviciilor noastre speciale care lucrează în acest program, dar cu siguranță nu este Dugina - a declarat Podoliak, pe 4 octombrie, pentru The New York Times.

Deși nu face publice niciun fel de informații, guvernul ucrainean a recunoscut tacit asasinarea oficialilor ruși în Ucraina și sabotarea fabricilor și depozitelor de arme rusești.

Un înalt oficial militar ucrainean, care a dorit să rămână anonim din cauza sensibilității subiectului, a declarat că forțele ucrainene cu ajutorul luptătorilor locali au efectuat atacuri și crime împotriva colaboratorilor ucraineni acuzați și a oficialilor ruși în teritoriile ucrainene ocupate.

Printre aceștia se număra șeful regiunii Herson, care a fost numit în această funcție de către Kremlin. Acesta a fost otrăvit în august și a trebuit să fie evacuat la Moscova pentru tratament de urgență.

Acum, SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea lua în considerare alte tipuri de acțiuni, care includ asasinarea unor lideri ucraineni proeminenți. Zelenski ar fi ținta lor principală, dar Rusia ar putea viza acum și alți lideri ucraineni care nu au aceeași protecție ca președintele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel