SUA avertizează China că vor răspunde militar oricărui atac împotriva navelor sau avioanelor filipineze

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: USS Ronald Reagan Facebook
Sursă foto: USS Ronald Reagan Facebook

Statele Unite au avertizat miercuri China împotriva manevrelor considerate din ce în ce mai agresive de Filipine şi Taiwan, reamintind Beijingului obligaţiile care leagă Washingtonul de partenerii săi asiatici, notează Agerpres, care citează AFP.

"Un atac armat împotriva forţelor militare, navelor sau avioanelor filipineze din Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud, va declanşa obligaţiile noastre în termenii tratatului de apărare reciprocă dintre SUA şi Filipine", a afirmat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

"Împărtăşim îngrijorările aliaţilor noştri filipinezi cu privire la informaţiile despre o adunare continuă a forţelor maritime ale RPC (Republica Populară Chineză) în apropierea recifului Whitsun", a declarat Ned Price.

Circa 220 de vase chineze au fost detectate de garda de coastă filipineză la 7 martie în apropierea acestui recif disputat, situat la aproximativ 320 de kilometri vest de insula filipineză Palawan, dar de atunci majoritatea s-au răspândit în arhipelagul Spratley.

China, care revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, bogată în resurse, refuză de mai multe săptămâni să îşi retragă navele, despre care Manila afirmă că au pătruns ilegal în zona sa economică exclusivă.

În ceea ce privește navele chineze prezente în arhipelagul Spratley, la mijlocul lunii martie Filipine a cerut Chinei să oprească „această incursiune”, filipinezii amintind că navele încalcă suveranitatea teritorială a statului. China spune că sunt nave civile, dar Filipine acuză de mai mult timp Beijingul că folosește nave de pescuit pe care le transformă în miliții maritime pentru a genera provocări în apele disputate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel