SUA au ridicat embargoul asupra vânzărilor de armament către Cipru. Turcia atenționează că decizia afectează pacea în Mediterană

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Navy
Sursă foto: U.S. Navy

Ministerul de externe de la Ankara a condamnat sâmbătă decizia luată luna aceasta de Departamentul de Stat al SUA de a ridica embargoul asupra vânzărilor de armament către Cipru, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Conform unui anunţ oficial făcut vineri la Washington, secretarul de stat american Antony Blinken a eliminat restricţiile comerciale pentru Cipru în domeniul apărării, începând cu anul fiscal 2023.

Turcia a apreciat că măsura luată de Statele Unite "va întări şi mai mult intransigenţa părţii cipriote greceşti şi va afecta negativ eforturile de a rezolva problema Ciprului". Ridicarea embargoului "va duce la o cursă a înarmării pe insulă, afectând pacea şi stabilitatea în estul Mediteranei", arată comunicatul diplomaţiei turce.

Ankara cere Washingtonului să îşi reconsidere decizia şi să ducă o politică echilibrată faţă de părţile din Cipru.

Insula Cipru este împărţită din 1974, când forţele turce au invadat insula după o lovitură de stat a grecilor. De atunci, sudul Ciprului este condus de o administraţie a etnicilor greci şi recunoscut de Uniunea Europeană ca stat membru. Turcia este în schimb singura ţară care recunoaşte Republica Turcă a Ciprului de Nord. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel