SUA au ordonat închiderea unui consulat al Chinei pe teritoriu american. Beijingul reacționează și acuză provocări politice

Tudor Curtifan / 22 iul 2020 / 17:46

China a anunţat miercuri că a fost forţată de SUA să-şi închidă consulatul din Houston, decizie calificată de Beijing drept o ''provocare'', relatează AFP şi Reuters.

"Este vorba de o provocare politică lansată unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internaţional", a denunţat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze Wang Wenbin.

"China condamnă ferm această acţiune scandaloasă şi nejustificată", a subliniat purtătorul de cuvânt, care a ameninţat de asemenea Washingtonul cu "represalii".

Acesta nu a precizat motivul invocat de administraţia preşedintelui american Donald Trump pentru închiderea consulatului.

 

Poziția SUAPurtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus a explicat miercuri într-un comunicat că a fost ordonată închiderea consulatului "pentru a proteja proprietatea intelectuală americană şi informaţiile private americane".

Potrivit unor media din Houston, marţi seara pompierii au fost chemaţi să intervină la consulat după ce nişte documente ar fi fost arse în curtea clădirii.

Poliţia din Houston a transmis pe Twitter că s-a văzut o degajare de fum, dar că forţele de ordine "nu au fost autorizate să intre" în incinta consulatului.
 

China are cinci consulate în Statele Unite, cel din Houston, statul Texas fiind deschis în 1979 şi având înscrişi în registre 900.000 de cetăţeni chinezi, notează Agerpres.

Decizia SUA intervine pe fondul exacerbării tensiunilor dintre cele două puteri, pe mai multe fronturi - de la controversata lege a securităţii naţionale din Hong Kong până la acuzaţii de spionaj şi situaţia drepturilor omului în regiunea Xinjiang. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy