SUA au mai trimis două bombardiere strategice B-52H în zona Golfului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 4 mai, încă două bombardiere B-52H au sosit la Baza Aeriană Al Udeid din Qatar, a informat departamentul de presă al Forțelor Aeriene americane din Comandamentul Central (CENTCOM).

Acestea se alătură altor patru aeronave similare dislocate la baza Al Udeid în ultima decadă din aprilie.

Misiunea bombardierelor B-52H în zona de responsabilitate a CENTCOM este de a contribui la asigurarea retragerii trupelor americane și aliate din Afganistan. Retragerea care, a început oficial pe 1 mai și este planificată să se încheie până pe 11 septembrie 2021, se desfășoară în prezent, în contextul escaladării violențelor în Afganistan.

Protecția trupelor pe timpul retragerii va fi asigurată de CENTCOM care, va coordona și pune la dispoziție o forță suficient de puternică, astfel încât retragerea să se efectueze într-un mod sigur și ordonat, se mai precizează în comunicatul de presă.

Un bombardier B-52H are la bord până la 31,5 tone de muniție (în special rachete și bombe). Autonomia de luptă este 14.200 km. Operează la viteză subsonică (maxim 1050 km/h) și poate atinge o înălțime maximă de 15.000 m. Misiunea principală a bombardierelor strategice B-52H este de a lansa rachete nucleare, dar pentru asigurarea retragerii trupelor din Afganistan, sunt echipate cu muniție convențională.

Printre cele mai puternice arme de la bord, sunt rachetele de tipul AGM-158B JASSM-ER (de 1.021 kg), care pot lovi ținte la o distanță de 925 km. În arsenalul aeronavei se mai află și bombele AGM-154, de 480 - 500 kg, ghidate prin GPS care, lansate de la mare altitudine, au o rază de acțiune maximă, de 130 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel