SUA au în vedere instalarea unor noi baze militare în Arabia Saudită

Nicolae Iordan / 27 ian 2021 / 12:42

Pe 26 ianuarie, agenția de presă "Associated Press" (AP) a informat că, pe fondul tensiunilor cu Iranul, Statele Unite analizează oportunitatea stabilirii unor baze militare suplimentare în Regatul Arabiei Saudite, armata americană vizând utilizarea portului Yanbu de pe coasta Mării Roșii și a aeroporturilor internaționale Tabuk și Ta'if.

AP a arătat că utilizarea acestor facilități ar extinde capacitățile forțelor americane de a controla Marea Roșie, un coridor maritim important care este supus atacurilor intense cu mine și ambarcațiuni autonome din partea rebelilor Houthi, susținuți de Iran.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Central American, colonelul Bill Urban, a declarat că studiul posibilității de utilizare a celor trei facilități a început în urmă cu mai bine de un an și că discuțiile se desfășoară în jurul "procedurilor de planificare rațională care sunt necesare pentru a face aceste locații accesibile forțelor americane temporar sau în anumite circumstanțe, în situații de urgență".

Responsabilul militar american a afirmat că acești pași "nu reprezintă provocării" și nu înseamnă consolidarea rolului Statelor Unite în regiune.

AP a mai specificat că generalul Kenneth F. McKenzie Jr, comandantul-șef al Comandamentului Central al SUA, a vizitat deja portul Yanbu, pe 25 ianuarie.

Statele Unite au mai multe baze militare în Orientul Mijlociu, inclusiv "Complexul Eskane Village" din Arabia Saudită, unde experții americani instruiesc personalul militar saudit.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy