SUA au dislocat bombardiere B-1 Lancer în Pacific, în timp ce China sufoca Taiwanul și simula preluarea cu forța militară a insulei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Bombardier strategic american de tip B-1B LAncer, photo source: U.S. Air Force
Bombardier strategic american de tip B-1B LAncer, photo source: U.S. Air Force

Bombardierele strategice americane B-1 Lancer se află într-o nouă misiune operativă Bomber Task Force (BTF) în Guam, pe fondul tensiunilor mari din regiune.

Misiunile BTF sunt planificate cu luni în avans, ceea ce înseamnă că desfășurarea nu indică o demonstrație directă de forță a SUA îndreptată spre China. Forțele Aeriene americane din Pacific (Pacific Air Forces – PACAF) au anunțat, pe 23 mai, că misiunea este „de rutină” și nu a oferit detalii despre ceea ce intenționează să facă avioanele B-1 pe timpul desfășurării.

După investirea președintelui taiwanez, Lai Ching-te, pe 20 mai, armata chineză (PLA – People Liberation Army) și-a intensificat prezența în jurul Taiwanului, sub forma desfășurării de exerciții militare ca răspuns la continuarea politicii de independență a Taipei-ului față de China.

Exercițiul militar chinez „Joint Sword-2024A” a simulat ocuparea Taiwanului.

 

China nu a ascuns că a testat capacitatea sa de a sufoca Taiwanul și a-l prelua militar

2. Avioane J-... (portavionul_liaoning_china_j_15_79752100.jpg)

Avioane J-15 pe portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării din China

Potrivit CNN, PLA a declarat, pe 24 mai, că exercițiile au fost concepute pentru a exersa capacitatea Chinei de a „prelua puterea” pe insulă și a prezentat și o hartă cu zonele de desfășurare a exercițiului. Practic, Taiwanul a fost efectiv înconjurat de forțele armate chineze, similar unui exercițiu al PLA din august 2022.

În două zile de exercițiu, China a trimis 111 avioane în jurul Taiwanului.

Sâmbătă dimineața, exercițiul chinez „Joint Sword-2024A” s-a încheiat, potrivit Bloomberg. Din 24 mai 6 a.m. (ora locală) și până pe 25 mai la aceeași oră, 62 de avioane și 27 nave ale PLA, s-au apropiat de teritoriul taiwanez, iar 47 de avioane au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, a declarat Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan. Cu o zi înainte, prezența militară chineză se ridicase la 49 de avioane (35 au traversat linia mediană), 19 nave ale Marinei și șapte ale Gărzii de Coastă.

Bombardierele strategice B-1 provin de la Aripa 28 Bombardament (dislocată la Baza Aeriană Ellsworth, Dakota de Sud) a Global Strike Command (Comandamentul Loviturii Globale) și operează din Baza Aeriană Andersen, Guam, ca Escadrila 37 Expediționară de Bombardament.

2. B-1B Lance... (us_air_force_aircraft_conduct_training_mission_to_incirlik-3_53858100.jpg)

B-1B Lancer / Foto: SU AirForce, Sgt. Holly Cook

SUA desfășoară simultan două misiuni operative cu bombardiere strategice – în Pacific și în Europa.

Este cea de-a doua misiune (Bomber Task Force 24-6) a bombardierelor strategice în Pacific în această lună, după un BTF cu aeronave B-52 din urmă cu doar câteva săptămâni. Este, de asemenea, cel de-al doilea grup operativ de bombardament, aflat în desfășurare în prezent. Patru B-52 se află în Europa la Baza RAF Fairford, iar două dintre ele au zburat într-o misiune comună cu Marina suedeză pe 24 mai, potrivit revistei Air&Space Forces.

„Membrii Escadrilei 37 Expediționare de Bombardament se vor integra și se vor antrena cu aliați, parteneri și Forța Întrunită pentru a spori pregătirea și pentru a consolida ordinea internațională bazată pe reguli în Pacific. Înainte de a ajunge în Guam bombardierele s-au integrat cu Marina SUA”, a precizat PACAF în comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel