SUA au desfășurat drone MQ-9 Reaper la Baza Aeriană Larissa pentru a monitoriza tensiunile dintre Grecia și Turcia

Nicolae Iordan |
Data publicării:
MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.

Din motive de securitate, Forțele Aeriene americane nu au dezvăluit câte drone Reaper au fost dislocate în această bază, dar presa de la Atena a sugerat că 8 drone operează în prezent în această locație.

Reaper, care poate fi pilotat de la distanță sau evolua autonom, poate zbura continuu 27 de ore și poate atinge o altitudine de 15.000 m. Forțele Aeriene ale SUA susțin că drona are o "capacitate unică" de a exectua lovituri aeriene, culege informații și urmări ținte de mare valoare. Această dronă a jucat un rol important în războiul din Afganistan.

Baza Aeriană Larissa din centrul Greciei, lângă Marea Egee, este o locație strategică, care a fost recent modernizată pentru a găzdui avioane Reaper. Aceasă bază permite dronelor să "sprijine cu ușurință flancurile de est și de sud ale NATO".

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene americane în Europa a declarat că dislocarea avioanelor nu a fost un răspuns la invazia rusă a Ucrainei, iar plasarea lor în Grecia a venit în cadrul evitării conflictului cu Rusia.

Instrumentele de urmărire a zborurilor au relatat că un RQ-4B Global Hawk produs în SUA a aterizat în Larissa, ceea ce indică faptul că baza ar putea găzdui drone și mai mari.

"Business Insider" a menționat că războiul ruso-ucrainean a întărit poziția militară a Greciei față de Statele Unite și NATO, alianța concentrându-și atenția pe flancul său estic.

Proviziile destinate Ucrainei sunt adesea descărcate în portul grec Alexandroupolis și trimise pe calea ferată prin Bulgaria și România. Aceeași rețea sprijină implementările SUA în regiunea Mării Negre.

Prezența SUA în regiune a crescut, de asemenea, în mod semnificativ, cu multe exerciții greco-americane, mai multe transporturi de trupe și echipamente americane prin Grecia și mai multe active americane dislocate în bazele grecești.

Aceste evoluții survin după ce Atena și Washingtonul au semnat un acord cuprinzător de apărare care a fost actualizat în octombrie 2021.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel