SUA ar putea renunța la clasificarea rachetelor de luptă după criteriile „de croazieră”, „balistică” sau „hipersonică”

Cătălin Costea |
Data publicării:

Într-o analiză recentă a organizației americane de cercetare spațială Aerospace Corporation se precizează că sistemele de rachetele de luptă evoluează atât de repede, încât vechile reguli stabilite pentru denumirea acestora nu mai sunt de actualitate. Specialiștii americani propun abandonarea denumirilor și descrierilor actuale ale rachetelor moderne, precum „de croazieră”, „balistică” sau „hipersonică”, și trecerea la o clasificare mai exactă, valabilă atât pentru rachetele americane, cât și pentru cele ale altor state.

După ce au analizat 77 de sisteme de rachete aflate în producție sau intrate în serviciul de luptă al Forțelor Armate din China, Iran, Coreea de Nord și Rusia, autorii studiului au ajuns la concluzia că doar 26 dintre acestea mai corespund definiției clasice a unei rachete balistice, deși oficial toate sunt clasificate drept „balistice”. Granițele dintre categoriile și tipurile prestabilite de rachete dispar din cauza dezvoltării tehnologiei moderne și, prin urmare, militarii și dezvoltatorii ar trebui să asigure clasificări care să permită „diferențieri mai clare”.

2. -imagine fara descriere- (rachete_china_34071200.jpg)

Studiul propune o nouă metodă pentru denumirea și clasificarea rachetelor, bazată pe două subgrupe de denumire. Prima subgrupă a denumirii ar trebui să conțină informațiile despre distanța de acțiune a rachetei, împărțită în cinci categorii de distanță, iar a doua subgrupă să conțină informațiile privind sarcina utilă a rachetei, de asemenea împărțită în cinci categorii de încărcătură.

Autorii studiului consideră că acest lucru ar trebui să ajute oficialii Departamentului Apărării din SUA să obțină imediat mai multe informații despre un sistem de rachete, știind doar denumirea acestuia.

În justificarea demersului, specialiștii americani au folosit ca exemplu racheta anti-navă chinezească DF-100, care, deși este catalogată constructiv ca fiind de croazieră, viteza cu care zboară și distanța de acțiune sunt mai degrabă specifice rachetelor balistice, mai ales că este prevăzută cu un accelerator de lansare similar celui folosit pentru rachetele balistice. 

“În zilele noastre nu ar trebui să ne mai gândim la traiectoria rachetelor balistice ca la un presupus arc parabolic. Nici nu mai putem considera rachete de croazieră manevrabile, dar lente. De asemenea, nu trebuie să ne gândim la dispozitivele hipersonice ca la o nouă categorie care nu este asociată cu amenințările tradiționale", se arată în documentul emis de Aerospace Corporation.

3. -imagine fara descriere- (rachete_lansare_04677900.jpg)

În fundamentarea analizei, autorii au prezentat schimbarea  modului în care sunt denumite rachetele ca fiind esențială pentru susținerea deciziilor în cazul amenințărilor cu rachete. “Dacă decidentul crede că amenințarea se încadrează clar într-o anumită categorie, atunci acest lucru poate duce la o decizie politică greșită. Factorii de decizie trebuie să poată înțelege exact cu ce amenințare se confruntă. "

Nu în ultimul rând, în document se precizează că modul de clasificare a rachetelor afectează nu numai negocierile dintre națiuni privind controlul armelor, ci și protocoalele de avertizare împotriva atacurilor cu rachete, reacția sistemelor naționale de apărare antirachetă și funcționarea planurilor pentru situații de urgență.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel