SUA ar pregăti un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina: Mai multe vehicule blindate Stryker ar urma să ajungă la armata ucraineană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindate Stryker, Sursă Foto: U.S. Army
Blindate Stryker, Sursă Foto: U.S. Army

După cum precizează publicaţia Politico, cu referire la doi oficiali americani, Statele Unite iau în considerare trimiterea de vehicule de luptă blindate Stryker în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de sprijin militar pentru a ajuta armata ucraineană să respingă ofensiva militară pe care forţele ruse o pregătesc în primăvară.

Informaţiile publicate de site-ul Politico, neconfirmate oficial până în acest moment de Statele Unite, veni la scurt timp după  anunțului făcut săptămâna trecută de administrația Biden, care a anunțat că va trimite 50 de vehicule de luptă Bradley în sprijinul armatei ucrainene,

Astfel, vehiculele de luptă blindate Stryker ar putea face parte din următoarea tranșă de ajutor militar, potrivit unui oficial al Departamentului american al Apărării (DoD), care a cerut să rămână anonim.

Administrația Biden ar putea anunța noul pachet de asistenţă militară de securitate, cu sau fără Strykers, la sfârșitul săptămânii viitoare, în jurul datei următoarei reuniuni a ''Grupului de Contact pentru Apărare'', care va avea loc în Germania.

Persoanele citate de Politico au subliniat că nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la ce trebuie să conţină nou pachet, iar administrația Biden ar putea decide să trimită în schimb blindatele Stryker într-un pachet viitor.

"Nu avem niciun anunț de făcut în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, lt. col. Garron Garn. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate nu a făcut niciun comentariu până la ora transmiterii știrii.

Deși blindatele Stryker nu sunt la fel de puternice ca tancurile Abrams, aceste vehicule blindat de luptă 8x8, construit de compania General Dynamics Land Systems, pot fi folosite pe orice tip de teren şi indiferent de condiţiile meteo.

"Ucrainenii au nevoie de transportoare blindate pentru trupe și, în lipsa altor țări care să le furnizeze, este ceea ce avem în inventar", a declarat oficialul DoD. "Nu este la fel de bun ca un Bradley într-o luptă cu tancuri, dar este bun pentru a proteja infanteria și pentru a susţine o luptă."

Statele Unite au trimis deja Ucrainei mii de vehicule militare, inclusiv Humvee-uri. Dar Stryker ar putea oferi un echilibru între un tanc și un transportor blindat de trupe. Militarii americani spun că un vehicul Stryker se deplasează mai silențios decât un IFV Bradley și remarcă faptul că poate transporta mai militari, nouă față de șase cât încap într-un Bradley M2 standard.

Vehiculele Stryker au fost desfășurate de U.S. Army în mod regulat în Irak, unde au permis trupelor americane să se deplaseze rapid, oferind în același timp mai multă protecție decât un Humvee.

Ucraina operează deja un vehicul similar cu Stryker-ul american, deoarece primele din cele 39 de vehicule blindate canadiene LAV ACSV Super Bison - o versiune canadiană a Stryker, construită tot de General Dynamics - au început să sosească în Ucraina în ultimele săptămâni.

Vehiculele LAV ACSV Super Biso au fost achiziționate inițial pentru forțele armate canadiene, dar în iunie premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că redirecționează livrarea acestora către Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel