SUA ar putea aproba vânzarea de F-16 către Turcia în maxim două luni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Procesul de aprobare de către SUA a vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia, ţară membră NATO, decurge favorabil şi s-ar putea finaliza în două luni, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

După ce achiziția de avioane F-35 a eșuat, Turcia a solicitat SUA în octombrie 2021 să-i vândă 40 de avioane F-16 produse de Lockheed Martin Corp şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente.

CNN Turk îl citează pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Ibrahim Kalin care, într-un interviu acordat joi seara acestui canal de televiziune, a afirmat că administraţia preşedintelui Joe Biden depune eforturi sincere în această privinţă.

"Nu este foarte uşor să faci un pronostic clar, dar există se pare o mare probabilitate ca procesul să se finalizeze într-o lună sau două", a spus Kalin, întrebat dacă SUA ar putea vinde aparate F-16 Turciei.

"Când asta se va întâmpla, problema legată de F-16 - atât modernizarea, cât şi achiziţionarea de noi avioane F-16 - va fi rezolvată", a adăugat el, citat de Reuters, relatează Agerpres.

Președintele american Joe Biden a spus că sprijină vânzarea și că va lucra pentru a convinge parlamentarii să livreze avioanele F-16 forțelor aeriene din Turcia, scrie și dailysabah.

În septembrie, preşedintele Erdogan a declarat că a primit un feedback "pozitiv" din partea a doi senatori americani cu care s-a întâlnit la New York cu privire la sprijinul lor potenţial pentru această vânzare. 

Ankara a spus că ar putea lua în considerare alternative, inclusiv Rusia, dacă Statele Unite nu își vor îndeplini promisiunea de a livra avioane F-16 forțelor aeriene turce.

Vânzarea armelor americane către Turcia a devenit controversată după ce Ankara a achiziționat sisteme de rachete de apărare S-400 de fabricație rusă. Acordul a declanșat sancțiuni ale SUA, precum și eliminarea Turciei din programul avioanelor de luptă F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel