SUA anunţă noi sancţiuni împotriva Iranului şi exclud orice derogare pentru o linie de credit

DefenseRomania Team |
Data publicării:

SUA au anunţat miercuri noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând o "reţea de transport maritim" acuzată că vinde ilegal petrol iranian, şi au exclus orice 'derogare' care ar facilita deschiderea unei linii de credit pentru Teheran în cadrul unei medieri franceze, transmite AFP.

Măsurile punitive privesc 16 entităţi, 11 nave şi zece persoane, a precizat Departamentul Trezoreriei de la Washington.

Şeful acestuia, Steven Mnuchin, a declarat că "Iranul îşi continuă provocările pentru a destabiliza regiunea şi lumea", iar noile sancţiuni "arată în mod clar că aceia care cumpără petrolul iranian susţin în mod direct braţul terorist al Iranului, Forţa Qods a Gardienilor Revoluţiei".

"Reţeaua" denunţată de administraţia Trump "este condusă de Forţa Qods şi de aliatul său terorist Hezbollah", mişcarea şiită libaneză, care profită şi ea financiar de pe urma acestor operaţiuni, indică Departamentul Trezoreriei. Acesta mai afirmă că, "în ultimul an, Forţa Qods a transportat petrol în valoare de sute de milioane de dolari sau mai mult prin intermediul acestei reţele, în beneficiul regimului brutal al lui Assad" în Siria, "al Hezbollah şi al altor actori în afara legii".

Potrivit Washingtonului, reţeaua este condusă de fostul ministru iranian al petrolului Rostam Ghassemi, în prezent "înalt responsabil al Forţei Qods", care se numără printre oficialii vizaţi de sancţiuni.

 

Recompense pentru informații

 



În paralel, Departamentul de Stat a informat că va oferi recompense de până la 15 milioane de dolari oricărei persoane care va furniza informaţii susceptibile să ajute la combatarea "operaţiunilor financiare ale Gardienilor Revoluţiei şi Forţei Qods".

În ce priveşte posibilitatea ca administraţia SUA să aibă în vedere eventuale derogări care ar facilita deschiderea unei linii de credit pentru Teheran, emisarul SUA pentru Iran, Brian Hook, a declarat: "Nu putem fi mai clari cu privire la faptul că suntem hotărâţi să punem în aplicare această campanie de presiune maximă şi că nu intenţionăm să acordăm excepţii sau derogări".

Linie de credit de 15 miliarde

 

Statele europene semnatare ale acordului din 2015, din care SUA s-au retras anul trecut, încearcă o mediere ce ar consta în acordarea unei linii de credit de circa 15 miliarde de dolari Teheranului, în schimbul revenirii acestuia la respectarea integrală a angajamentelor în domeniul nuclear.

Preşedintele francez Emmanuel Macron speră ca această "gură de oxigen" financiar să creeze condiţiile pentru începerea unui dialog americano-iranian, cu o posibilă întâlnire între Donald Trump şi omologul său Hassan Rouhani. "Preşedintele (Trump) ar dori cu adevărat să vadă o soluţie diplomatică la această situaţie", a dat asigurări Brian Hook, fără a închide total uşa medierii franceze, dar indicând că nu a văzut deocamdată nicio propunere "concretă".

Vezi și: Marinarii care sprijină Iranul nu vor mai primi viză de intrare în SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel