SUA anunță că sprijinul pentru România e „de neclintit”. Bombardiere strategice americane B-1B au survolat România într-o demonstrație de forță

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Bombardier american strategic B-1B, zburând alături de aviația militară din Cehia și Ungaria. Foto: U.S. Air Force
Bombardier american strategic B-1B, zburând alături de aviația militară din Cehia și Ungaria. Foto: U.S. Air Force

Bombardiere supersonice B-1B Lancer ale Aviației americane au desfășurat o nouă misiune vitală în Europa de Est.

Forțele Aeriene ale SUA din Europa și Africa (USAFE) au anunțat vineri că bombardiere B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană britanică Fairford au desfășurat, pe 26 octombrie, ”o misiune cuprinzătoare Bomber Task Force, colaborând îndeaproape cu avioane de luptă ale Cehiei și Ungariei”.

Traiectul de zbor a inclus și România, unul dintre bombardiere ajungând deasupra Bazei Mihail Kogălniceanu.

„Avionul a efectuat, de asemenea, un survol peste Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din România, ceea ce înseamnă un sprijin de neclintit. Zborul reprezintă o demonstrație puternică a valorilor comune și alianței reciproce, contribuind la consolidarea unității NATO”, au precizat Forțele Aeriene ale SUA din Europa și Africa.

„Misiunea Bomber Task Force de astăzi servește ca o altă dovadă a devotamentului nostru neclintit față de aliați și parteneri, arătând capacitatea noastră colectivă de a elabora și executa strategii de a ne sincroniza perfect împreună”, a declarat generalul James Hecker, comandantul USAFE și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

Patru bombardiere strategice Lancer au ajuns, săptămâna trecută, la  Baza Aeriană Fairford din Regatul Unit al Marii Britanii, în cadrul misiunii Bomber Task Force Europe 24-1. Pe 24 octombrie, două B-1B au survolat Marea Baltică.

Cu o rază de acțiune de luptă de 5.500 de km și 23 de tone de muniții la bord (rachete de croazieră și bombe), bombardierele B-1B Lancer dislocate la Fairford au capacitatea să atingă o varietate mare de ținte, inclusiv în zona Golfului Persic.

 

În iunie într-o premieră istorică bombardierele americane B-1B Lancer au aterizat în România

 

1. Bombardier... (b-1b-romania_61871900.jpg)

Bombardier american de tip B-1B în Constanța, la Mihail Kogălniceanu. Photo source: Samir N. Șeicamet via Gyuri Neciu @Twitter

Pe 12.06.2023, două bombardiere strategice B-1B Lancer, într-o premieră istorică atât pentru România cât și pentru SUA, au aterizat, pentru scurt timp, pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța.

SUA desfășoară periodic misiuni de acest tip, aducând în Marea Britanie sau în Spania bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-52H Stratofortress. Acestea vizează familiarizarea piloților cu teatrul de operații european, precum și perfecționarea coordonării acțiunilor dintre controlorii de trafic aerian, echipajele aeronavelor și comandanții de la sol.

Ultima participare a bombardierelor B-1B la o misiune de tip Bomber Task Force în Europa a avut loc la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie 2023.

CITEȘTE ȘI: Premieră militară în SUA: Sistemul Aegis, similar cu cel din România, al distrugătorul USS Carl Levin a interceptat 4 rachete lansate simultan împotriva sa

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel