SUA își arată din nou forța și aduc în Europa patru bombardiere strategice B-1B. Primele două aeronave au aterizat deja în Marea Britanie

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
două avioane B-1B ale Forțelor Aeriene ale SUA, împreună cu avioane F-16 / Comandamentul Indo-Pacific, flickr
două avioane B-1B ale Forțelor Aeriene ale SUA, împreună cu avioane F-16 / Comandamentul Indo-Pacific, flickr

Statele Unite au început dislocarea în Europa a patru bombardiere strategice B-1B Lancer, pentru îndeplinirea unei noi misiuni de tip Bomber Task Force. Prima pereche de aeronave a aterizat la baza aeriană Fairford din Marea Britanie, în cursul zilei de joi, 12.10.2023, urmând ca cea de-a doua pereche să sosească sâmbătă.

Primele două bombardiere participante la misiunea europeană, care se estimează că va dura aproximativ o lună sau chiar mai mult, au decolat de la baza aeriană Dyess din Texas a Forțelor Aeriene ale SUA.

Deși nu au fost făcute niciun fel de declarații, se pare că redislocarea în Europa nu are legătură cu războiul palestiniano-israelian, aceasta fiind planificată înainte de începerea conflictului din Orientul Mijlociu.

O dovadă în acest sens este reprezentată de faptul că mai multe avioane de transport au aterizat săptămâna trecută la Fairford, pentru deplasarea de echipamente și personal.

Cele două aeronave, cu numerele de înregistrare 86-0119 și 86-0107, care au folosit indicativele radio MOCHA41 și MOCHA42, au fost auzite la contactul radio cu controlul aerian scoțian, la întoarcerea dintr-o misiune nespecificată în zona scandinavă. Se pare că, așa cum s-a întâmplat și la deplasarea anterioară în Europa, cele două “BONE” (cum sunt supranumite avioanele B-1 în comunitatea piloților) au intrat în teatrul european integrându-se mai întâi cu aliații și partenerii din regiune și apoi au aterizat la baza aeriană Fairford.  

Comentariul autorului: SUA desfășoară periodic misiuni de acest tip, aducând în Marea Britanie sau în Spania bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-52H Stratofortress. Acestea vizează familiarizarea piloților cu teatrul de operații european, precum și perfecționarea coordonării acțiunilor dintre controlorii de trafic aerian, echipajele aeronavelor și comandanții de la sol.

Ultima participare a bombardierelor B-1B la o misiune de tip Bomber Task Force în Europa a avut loc la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie 2023.

Pe timpul acesteia, aeronavele americane au aterizat în două rânduri pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. De asemenea, acestea s-au deplasat în zona Golfului Persic, desfășurând exerciții de tragere de-a lungul traiectului de zbor, inclusiv lansări de rachete JASSM (AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Missiles).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel