SUA, ambasadă Ierusalim. Violențe în Gaza. Critici din partea Franței și Germaniei

Darius Muresan |
Data publicării:
Summitul G7 s-ar putea încheia fără un comunicat comun. Alternativă
Summitul G7 s-ar putea încheia fără un comunicat comun. Alternativă

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a calificat situaţia din Orientul Mijlociu drept 'explozivă'.

El a criticat SUA pentru acţiunile unilaterale în regiune, precum şi Israelul, informează Agerpres, care citează Reuters.

Mii de locuitori din Fâşia Gaza au venit marţi la funeraliile palestinienilor ucişi de trupele israeliene cu o zi înainte în cea mai sângeroasă zi pentru palestinieni de la conflictul din Gaza din 2014.

'Suntem ataşaţi cauzei securităţii Israelului, dar securitatea Israelului nu poate justifica acest nivel de violenţă', a subliniat şeful diplomaţiei franceze, exprimându-se în Adunarea Naţională.

Pe un fundal de violenţă la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, Statele Unite şi-au inaugurat luni noua ambasadă la Ierusalim.

Dezacorduri cu SUA

'Avem dezacorduri cu SUA', a spus Le Drian, referindu-se atât la politica Statelor Unite ale Americii privind Iranul, cât şi la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

'Noi de asemenea avem un dezacord cu privire la metodă. Pentru că în ambele cazuri, Statele Unite au decis să acţioneze în mod unilateral', a evidenţiat ministrul francez.

La rândul său, un ministru britanic a declarat că SUA ar trebui să arate o mai bună înţelegere a originilor cauzelor conflictului israeliano-palestinian, într-o poziţie critică rară din partea Marii Britanii, cel mai apropiat aliat al Statelor Unite, conform Reuters.

Alistair Burt, ministru de stat pentru Orientul Mijlociu, a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei dezbateri marţi în parlament cu privire la deschiderea luni a Ambasadei SUA la Ierusalim, ceea ce a declanşat o baie de sânge la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.

'SUA vor rămâne o parte centrală a ceea ce trebuie să se întâmple în Israel, dar trebuie să acorde o mai mare înţelegere unor aspecte fundamentale', a spus Burt.

La fel ca multe alte state, nici Marea Britanie nu este de acord cu transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Se solicită anularea vizitei lui Trump în Marea Britanie

În cursul dezbaterii de marţi din parlamentul britanic, numeroşi aleşi au condamnat utilizarea de către Israel a muniţiilor reale împotriva manifestanţilor palestinieni. Unii au criticat vehement politica SUA şi au spus că vizita preşedintelui american Donald Trump din iulie în Marea Britanie ar trebui anulată. Ministrul Burt a respins această idee, dar a spus că Londra va încerca să trimită un mesaj critic Washingtonului.

Marea Britanie consideră legăturile sale de prietenie cu SUA drept o 'relaţie specială' şi exprimă rareori critici publice la adresa Washingtonului. Relaţiile dintre cele două ţări capătă o semnificaţie şi mai mare în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să părăsească UE.

Totuşi, rezistenţa relaţiilor dintre Londra şi Washington a fost supusă testului sub administraţia preşedintelui Donald Trump, recent, din cauza diferenţelor de poziţie în privinţa retragerii SUA din acordul nuclear cu Iranul din 2015.

La Berlin, cancelarul Angela Merkel a declarat că relaţiile europenilor cu SUA au fost afectate după ce Washingtonul s-a retras din acordul nuclear iranian, potrivit dpa. 'Europa nu este oarbă în privinţa activităţilor Iranului, dar totuşi consideră că abandonarea acordului nu este cea mai bună cale de urmat', a spus Merkel, într-un discurs susţinut la congresul Confederaţiei Sindicatelor din Germania.

[citeste si]

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel