SUA afișează forța aeriană pentru descurajarea eventualelor manifestări secesioniste în Bosnia și Herțegovina

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 / Sursa foto: Ambasada SUA în Bosnia și Herțegovina
F-16 / Sursa foto: Ambasada SUA în Bosnia și Herțegovina

Două avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA vor desfășura exerciții deasupra orașelor Brčko și Tuzla din partea de nord a Bosniei și Herțegovinei luni după-amiază, a anunțat Ambasada SUA în Bosnia și Herțegovina.

Aeronavele americane vor zbura deasupra Bosniei și Herțegovinei înainte de celebrarea unei sărbători neconstituționale sărbătorite pe 9 ianuarie în entitatea Republica Srpska.

Anunțul precizează că instruirea bilaterală "demonstrează angajamentul Statelor Unite față de integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei în urma activităților separatiste și anti-Dayton".

,,Statele Unite au subliniat în mod repetat că în Constituția Bosniei și Herțegovinei nu este prevăzut dreptul la secesiune și că vor acționa dacă cineva încearcă să schimbe acest element de bază al Daytonului", se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Aceasta a adăugat că Bosnia și Herțegovina este un partener cheie al SUA și că au un obiectiv comun în asigurarea stabilității regionale. "Această misiune va fi susținută de aeronave KC-135 Stratotanker, care vor asigura realimentarea în aer a avioanelor F-16 peste teritoriul entității Republicii Srpska din Bosnia și Herțegovina".

Această pregătire are loc în cadrul activităților Forțelor Armate Americane pentru schimbul de tactici, metode și proceduri operaționale cu Forțele Armate ale Bosniei și Herțegovinei. Comunicatul afirmă, de asemenea, că unitățile Forțelor Aeriene Americane din Europa și Africa se angajează în mod regulat din punct de vedere militar cu partenerii regionali pentru a oferi instruire, pentru a îmbunătăți interoperabilitatea și pentru a demonstra un angajament comun față de aceleași obiective de securitate.

,,Aeronava americană se va întoarce la bază imediat după finalizarea misiunii. Capacitatea de a disloca rapid, de a localiza ținta și de a se întoarce la bază demonstrează capacitatea SUA de a proiecta putere oriunde în cel mai scurt timp posibil și de a acționa împreună cu aliații și parteneri", se arată în comunicat.

Conducerea politică a Republicii Srpska, condusă de președintele acesteia, Milorad Dodik, cere în mod vocal secesiunea sau separarea acestei entități de Bosnia și Herțegovina. Acestui demers i s-a opus constant Ambasada Statelor Unite ale Americii, precum și reprezentanții Uniunii Europene.

,,Millorad Dodik se înșeală dacă crede că Statele Unite vor sta cu mâinile încrucișate în timp ce împinge Bosnia și Herțegovina spre un conflict", a declarat Ambasada SUA pe 28 decembrie 2023. “Republica Srpska este o entitate din statul Bosnia și Herțegovina, iar Constituția statului nu prevede dreptul unei entități de a se separa. Statele Unite au precizat în mai multe rânduri că vor acţiona pentru a contracara acţiunile împotriva  Acordului de la Dayton", a precizat ambasada SUA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel