SUA activează un tratat militar regional împotriva Venezuelei

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA au invocat un tratat regional de cooperare militară, din care fac parte alte zece ţări de pe continentul american, ca răspuns la mişcări 'belicoase' din partea regimului condus de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, a anunţat joi secretarul de stat american Mike Pompeo.

Cererea de invocare a Tratatului Interamerican de Asistenţă Reciprocă (TIAR) a venit din partea opoziţiei venezuelene, a indicat Pompeo într-un comunicat.

'Recentele mişcări belicoase ale armatei venezuelene ce a fost desfăşurată de-a lungul frontierei cu Columbia, la fel ca prezenţa grupărilor armate ilegale şi a organizaţiilor teroriste pe teritoriul venezuelean, probează faptul că Nicolas Maduro reprezintă un pericol nu doar pentru poporul venezuelean, ci şi pentru pacea şi securitatea vecinilor Venezuelei', a declarat Pompeo, ale cărui declaraţii au fost preluate pe Twitter de către preşedintele Donald Trump.

Venezuela a început marţi desfăşurarea a 150.000 de soldaţi la frontiera sa cu Columbia, a anunţat Statul-Major de la Caracas, pentru exerciţii decretate de către preşedintele Maduro care îl acuză pe vecinul său că 'manevrează' pentru a 'declanşa un conflict'.

 

Columbia spune că nu va ceda, dar nu ia în calcul intervenția militară

 

La rândul său, preşedintele columbian Ivan Duque a declarat că nu va ceda la 'provocare' şi a respins ipoteza unei intervenţii militare împotriva ţării vecine.

Şeful diplomaţiei americane a criticat vehement în declaraţia sa 'influenţa destabilizatoare în creştere' a regimului venezuelean la adresa vecinilor săi, a cărui 'politică economică catastrofală continuă să genereze o criză de refugiaţi fără precedent'.

Pompeo speră ca ţările membre TIAR, la reuniunile lor la nivel înalt, 'să răspundă colectiv la criza urgentă care afectează Venezuela şi care se revarsă dincolo de frontierele acesteia, examinând opţiuni economice şi politice'.

SUA nu mai au relaţii diplomatice cu guvernul lui Nicolas Maduro din martie, când l-au recunoscut - la fel ca alte 50 de ţări - pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel