SUA a folosit avionul F-35 pentru prima dată într-o misiune de luptă

S.I. Catalin / 28 sep 2018 / 09:04

Avionul invizibil pe radar F-35 Lightning II din dotarea forţelor armate ale SUA  a fost folosit împotriva unei ținte talibane în Afganistan, joi, marcând prima utilizare a avionului american într-o misiune de luptă, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului, potrivit Reuters şi Stars and Stripes.

Avionul F-35B care aparţine Corpului Puşcaşilor Marini, a decolat, joi, de pe nava de asalt amfibiu USS Essex aflată în Marea Arabiei. Avionul a atacat o ţintă statică din Afganistan, potrivit informaţiilor comunicate de Comandamentul Central al Forţelor Navale SUA şi de Corpul Puşcaşilor Marini. Comandatul forţelor terestre a considerat atacul aerian ca fiind un real succes, potrivit declaraţiilor sursei anonime.

"F-35B reprezintă o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește capacitatea de luptă amfibie și de luptă în aer, flexibilitatea operațională și supremația tactică", a declarat vicepremierul Scott Stearney, comandantul U.S. Naval Forces Central.

Oficialii de la Pentagon au refuzat să dezvăluie unde a avut loc atacul în Afganistan, câte avioane F-35B au fost implicate în operațiune sau de ce a fost ales acest avion pentru misiune.

Statele Unite nu sunt prima ţară care utilizează F-35 în misiuni de luptă. În luna mai, Israelul a devenit prima țară care folosește în luptă avionul invizibil F-35.

F-35, fabricat de Lockheed Martin Co, vine în trei variante - modelul F-35A, modelul F-35B care poate decola pe o distanţă scurtă şi poate ateriza vertical și modelul F-35C.

Statele Unite și 10 țări partenere urmăresc creșterea flotei de avioane F-35 la un total de peste 3.000 și aducerea prețului unitar al modelului F-35A mai aproape de 80 milioane USD până în 2020 prin creșterea numărului de comenzi către Lockheed Martin.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy