SUA a folosit avionul F-35 pentru prima dată într-o misiune de luptă

S.I. Catalin |
Data publicării:

Avionul invizibil pe radar F-35 Lightning II din dotarea forţelor armate ale SUA  a fost folosit împotriva unei ținte talibane în Afganistan, joi, marcând prima utilizare a avionului american într-o misiune de luptă, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului, potrivit Reuters şi Stars and Stripes.

Avionul F-35B care aparţine Corpului Puşcaşilor Marini, a decolat, joi, de pe nava de asalt amfibiu USS Essex aflată în Marea Arabiei. Avionul a atacat o ţintă statică din Afganistan, potrivit informaţiilor comunicate de Comandamentul Central al Forţelor Navale SUA şi de Corpul Puşcaşilor Marini. Comandatul forţelor terestre a considerat atacul aerian ca fiind un real succes, potrivit declaraţiilor sursei anonime.

"F-35B reprezintă o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește capacitatea de luptă amfibie și de luptă în aer, flexibilitatea operațională și supremația tactică", a declarat vicepremierul Scott Stearney, comandantul U.S. Naval Forces Central.

Oficialii de la Pentagon au refuzat să dezvăluie unde a avut loc atacul în Afganistan, câte avioane F-35B au fost implicate în operațiune sau de ce a fost ales acest avion pentru misiune.

Statele Unite nu sunt prima ţară care utilizează F-35 în misiuni de luptă. În luna mai, Israelul a devenit prima țară care folosește în luptă avionul invizibil F-35.

F-35, fabricat de Lockheed Martin Co, vine în trei variante - modelul F-35A, modelul F-35B care poate decola pe o distanţă scurtă şi poate ateriza vertical și modelul F-35C.

Statele Unite și 10 țări partenere urmăresc creșterea flotei de avioane F-35 la un total de peste 3.000 și aducerea prețului unitar al modelului F-35A mai aproape de 80 milioane USD până în 2020 prin creșterea numărului de comenzi către Lockheed Martin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel