Su-30, la granița României. Rușii anunță că un Su-30 a scufundat o ambarcațiune de mare viteză a Ucrainei în apropierea Insulei Șerpilor

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Un avion Su-30 rus ar fi lovit în imediata apropiere de granițele României, o ambarcațiune de mare viteză cu echipaj la bord care aparținea Ucrainei. Incidentul ar fi avut la în apropiere de Insula Șerpilor. Amintim că distanța dintre Insula Șerpilor și România e de aproximativ 45 de kilometri.

Anunțul privind distrugerea ambarcațiunii de mare viteză de către un Su-30 a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova. Potrivit agenției de presă Tass, care citează oficiali ruși, aeronava Su-30 aparține aviației navale ruse și a lovit ambarcațiunea la est de Insula Șerpilor în Marea Neagră.

„Pe data de 30 august 2023, la est de Insula Șerpilor din Marea Neagră, un avion Su-30 al Marinei ruse a distrus o ambarcațiune militară de mare viteză cu echipaj la bord, aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei”, precizează Ministerul Apărării de la Moscova.

„La 30 august 2023, la est de insula Zmeinoy din Marea Neagră, echipajul unui avion de aviație navală Su-30 a distrus o ambarcațiune militară de mare viteză a Forțelor Armate ale Ucrainei cu un echipaj”, a spus ministerul.

 

Rușii nu sunt la primul astfel de anunț. Distrugerea unor ambarcațiuni militare în apropiere de Insula Șerpilor a mai fost anunțată de Rusia

 

2. Yermak, Ze... (1_03590900.PNG)

Yermak, Zelenski și Budanov, spre insula Șerpilor

âÎn urmă cu o săptămână, Ministerul rus al Apărării a transmis marţi că forţele sale au distrus o ambarcaţiune militară cu motor fabricată în SUA, tot în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră.

Micuţa Insulă a Şerpilor a devenit sinonimă cu rezistenţa ucraineană în primele ore ale a ceea ce autorităţile din Rusia numesc "operaţiune militară specială", pe 24 februarie 2022, când ofiţerii ruşi de pe nava amiral a Flotei Mării Negre, "Moscova", au transmis prin radio gardienilor ucraineni staţionaţi acolo să se predea sau să moară. 

La scurt timp de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022, armata rusă a preluat controlul asupra acestei insule, o stâncă golaşă situată strategic la câteva zeci de kilometri de ţărm, unde staţiona un mic contingent de militari ucraineni, amintește și Agerpres.

Ucraina a reuşit să elibereze Insula Şerpilor la 30 iunie 2022. Ministerul Apărării rus a calificat retragerea rusă de atunci drept "un gest de bunăvoinţă”.

De atunci insula e controlată de Ucraina, dar a fost lovită de mai multe ori de forțele ruse de ocupație.

Insula Șerpilor se află la 45 de kilometri de granița României.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel