Studiu: Câte miliarde de euro mai are nevoie Europa pentru apărare

Sebastian Florea |
Data publicării:

Europa trebuie să mai aloce 100 de miliarde de dolari pentru apărare pentru a-şi respecta angajamentul

Ţările europene trebuie să cheltuiască peste 100 de miliarde de dolari suplimentare în domeniul apărării pentru a-şi respecta angajamentul faţă de SUA şi NATO, conform unui studiu publicat vineri, relatează AFP. În 2014, statele europene din cadrul NATO au promis să majoreze cheltuielile cu apărarea pentru a ajunge la 2% din PIB până în 2024. Dar preşedintele american Donald Trump a denunţat de multe ori lentoarea cu care sunt majorate aceste cheltuieli, considerându-le în bună măsură insuficiente.

Cifrele publicate vineri de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS, International Institute for Strategic Studies), în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, arată că cele 27 de state europene membre NATO trebuiau să investească 102 miliarde de dolari din 2018 pentru a atinge acest obiectiv. Aceasta ar însemna o majorare a cheltuielilor militare cu 38%, conform raportului 'Echilibru militar' al acestui centru de reflecţie cu sediul la Londra

Insistenţa lui Donald Trump pe acest subiect a alimentat temerile privind o diminuare a angajamentului american în cadrul NATO. Preşedintele american şi-a intensificat criticile în special faţă de Germania şi Angela Merkel în 2018. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a recunoscut vineri că statele europene au întârziat în a-şi creşte bugetele, dar a dat asigurări că ele sunt pe drumul cel bun, cu Germania în frunte. 'A fost nevoie de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei pentru ca noi să ne mobilizăm. Toţi aliaţii europeni şi-au sporit de atunci cheltuielile cu apărarea', a subliniat ea.

'Bugetul pentru apărare al Germaniei a crescut cu 36% din 2014', a adăugat ea în discursul de deschidere a Conferinţei de Securitate de la Munchen, care reuneşte în fiecare ani zeci de înalţi responsabili diplomatici, politici şi militari din întreaga lume. Statele Unite au cheltuit în 2018 aproape 650 de miliarde de dolari în materie de apărare, comparativ cu 250 de miliarde de dolari pentru toate ţările europene ale NATO, conform cifrelor IISS. Creşterea bugetului militar al SUA în 2018 faţă de 2017 - cu circa 45 de miliarde de dolari - reprezintă aproape echivalentul bugetului total pentru apărare al Germaniei, conform aceleiaşi surse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel