Strategia Poloniei privind accesul la Marea Baltică. Varşovia îşi face canal navigabil cu acces la portul Elblag

S.I. Catalin / 05 oct 2019 / 09:32

Consorţiul polonezo-belgian NDI-Besix a semnat vineri cu autorităţile poloneze un contract de 230 de milioane de euro pentru forarea unui canal care să permită accesul la portul Elblag dinspre Marea Baltică, fără a trece prin apele teritoriale ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

Canalul, lung de un kilometru, lat de 20 de metri şi având 5 metri adâncime, însoţit de diferite infrastructuri de transport, va traversa cordonul-litoral ce mărgineşte delta Vistulei. El ar urma să fie gata în 2022.

Construirea unui canal spre Baltica, pentru a nu mai avea nevoie de autorizație de trecere de la Rusia

,,Este un moment istoric pentru Polonia (...), de o importanţă politică enormă, pentru că ne face independenţi de vecinul nostru de la est", Rusia, a declarat în timpul ceremoniei de la Elblag ministrul polonez al economiei maritime, Marek Grobarczyk, citat de agenţia PAP.

La ora actuală, pentru a ajunge în larg, ambarcaţiunile care pleacă din Elblag trebuie să ocolească peninsula ce aparţine o parte Poloniei şi o parte Rusiei şi să ceară autorizaţie de trecere acesteia din urmă, cu care Varşovia are relaţii adesea tensionate.

Proiectul a suscitat o controversă între susţinătorii noii căi de acces la Marea Baltică şi ecologişti, care evocă riscuri pentru faună şi floră, ce ar putea fi afectate din cauza modificărilor de salinitate a apelor deltei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy