Storm Shadow, Taurus, ATACMS | Comisia UE, mesaj clar: „Cei care pot”, ar trebui să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Storm Shadow
Rachetă Storm Shadow

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit la Forumul de securitate globală de la Bratislava despre necesitatea reducerii decalajului pe frontul din Ucraina, în ceea ce privește raza de acțiune a armelor de care dispun cele două țări.

Rusia are un avantaj evident în ceea ce privește capacitatea de lovire în spatele liniei de front, iar livrarea rachetelor Storm Shadow, cu care ucrainenii pot lovi la aproximativ 300 de km, mai echilibrează balanța și îi determină pe generalii Federației Ruse să repoziționeze unele centre logistice sau de comandă, care ar putea fi vulnerabile în fața atacurilor Kievului.

Ursula von der Leyen a vorbit despre necesitatea creșterii nivelului de producție de armament în UE și a cerut ajutorul statelor membre care dispun de rachete cu rază mai lungă de acțiune.

„Nevoia imediată – știți asta – este ajutorul militar pentru a sprijini eforturile Forțelor Armate ucrainene. De aceea tocmai am propus Legea producției de muniții (ASAP - Act in Support of Ammunition Production n.r.).

Vrem să ajutăm industria noastră de apărare pentru a crește producția de obuze de artilerie de 155 mm și 152 mm atât de necesare. Iar cei care pot ar trebui să furnizeze artilerie cu rază (mai - n.r.) lungă de acțiune și sisteme de arme care să ajute Ucraina să echilibreze decalajul de pe câmpul de luptă în raza de acțiune a forțelor invadatoare”, a spus președintele Comisiei Europene. 

Șefa Comisiei a adăugat că este nevoie de sprijin și pentru pregătirea militară a forțelor ucrainene. Mai exact, conform datelor ei, până la sfârșitul anului, aliații europeni vor antrena 30.000 de militari ucraineni.

Trebuie spus că, în urmă Ucraina dispune în prezent de rachete britanice Storm Shadow, ce pot fi lansate de pe avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene ucrainene către ținte aflate la 30 de km. La rândul lor, oficialii germani au confirmat zilele trecute că au primit o solicitare oficială din partea Kievului pentru a livra rachete Taurus, similare celor livrate de britanici, cererea aflându-se încă în analiză. 

Pe de altă parte, președintele Joe Biden a lăsat deschisă o portiță pentru livrarea rachetelor ATACMS, cerute cu insistență de ucraineni încă din vara trecută. Președintele american a răspuns întrebării unui jurnalist, cu privire la furnizarea de rachete ATACMS, lăsând să se înțeleagă că Washingtonul nu exclude ca acest tip de rachetă să fie livrat Armatei ucrainene.

 

Ce este Act in Support of Ammunition Production

Foto: Proiectile de 155 mm

ASAP este o propunere de regulament pentru a sprijini industria Uniunii Europene să își intensifice capacitățile de producție în muniții și rachete. Documentul este răspunsul la solicitarea Consiliului de a livra de urgență muniție și rachete Ucrainei.

Actul urmărește să se asigure că UE își poate crește capacitatea de producție.

În acest scop, Comisia va desfășura un exercițiu de cartografiere pentru a identifica și monitoriza în mod continuu disponibilitatea muniției și a rachetelor, precum și a componentelor acestora.

Regulamentul propus include măsuri de sprijinire a consolidării industriale de-a lungul lanțurilor de aprovizionare cu muniții și rachete din UE. 

ASAP este complementar European defence industry reinforcement through common procurement act (EDIRPA), un instrument comun de achiziții publice pentru apărare.

Cele două instrumente vor prefigura Programul european de investiții în apărare (EDIP), care va servi drept ancoră pentru viitoarele proiecte comune de dezvoltare și achiziții publice de mare interes comun pentru securitatea statelor membre și a Uniunii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel