Stoltenberg: Ucraina, atunci când va primi avioane de luptă F-16 de la aliații săi, poate lovi ținte militare aflate în Rusia, dar în anumite condiţii

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon american în timpul lansării unor contramăsuri termice (flare-uri). Photo credit: U.S. Air Force
F-16 Fighting Falcon american în timpul lansării unor contramăsuri termice (flare-uri). Photo credit: U.S. Air Force

Ucraina, atunci când va primi avioane de luptă F-16 de la aliații săi, poate lovi ținte militare din Rusia în conformitate cu dreptul internațional, dar această chestiune va fi decisă de țările care furnizează avioanele. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat acest lucru într-un interviu acordat la Bruxelles jurnalistei Zoryana Stepanenko de la Radio Liberty.

Răspunzând la o întrebare clarificatoare cu privire la faptul dacă avioanele de luptă F-16 vor fi însoțite de restricții în ceea ce priveşte utilizarea de către ucrainenii pentru a efectua atacuri asupra unor tine aflate direct pe teritoriul Rusiei, şi nu în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţie, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a răspuns: ,,Fiecare stat aliat are politici ușor diferite în această privință. Dar, în general... aceasta este o agresiune armată a Rusiei împotriva Ucrainei, încălcând flagrant dreptul internațional. Iar conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare. Iar acest lucru include și lovirea unor ținte militare legitime - ținte militare rusești din afara Ucrainei. Acesta este dreptul internațional".

Secretarul general al NATO a mai precizat că aliații vor asculta de sugestiile experților militari pentru a stabili dacă sunt pregătiți să trimită F-16 în Ucraina.

,,Trebuie să ascultăm experții militari pentru a stabili când suntem pregătiți sau când aliații noștri sunt pregătiți să înceapă să trimită F-16. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. În același timp, ar trebui să fie o armă eficientă, cu piloți bine pregătiți și sisteme de întreținere bune atunci când vom oferi acest instrument Ucrainei", a declarat șeful NATO într-un interviu acordat Radio Liberty.

Stoltenberg a mai adăugat: "Este imposibil să spunem exact când, pentru că este o dilemă. Cu toții vrem ca avioanele F-16 să fie acolo (în Ucraina - n.r.) cât mai curând posibil. În același timp, bineînțeles, efectul F-16 va fi cu atât mai puternic și mai bun cu cât piloții vor fi mai bine pregătiți și instruiți. Și nu doar piloții, ci și mentenanța, personalul și toate sistemele de sprijin care trebuie să fie puse la punct".

La 17 februarie, Foreign Policy a raportat, citând oficiali europeni, că primele F-16 ar putea apărea pe cerul ucrainean încă din iunie 2024.

,,Cred că în iunie le vom vedea în Ucraina", a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvidas Anušauskas. Un alt oficial european, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru publicație că avioanele de luptă americane ar putea fi folosite în Ucraina încă din prima lună de vară.

Într-un interviu acordat Ukrinform la 21 februarie, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că nu se știe încă când va primi Kievul avioanele F-16. Cu toate acestea, "procesul este în curs de desfășurare", iar Ucraina trece la noi avioane de vânătoare în regim de urgență.

,,Procesul este în curs de desfășurare, piloții zboară deja, efectuând zboruri reale. Deocamdată, zborurile cu instructori sunt în curs de desfășurare. Piloții ucraineni trebuie să cunoască pe deplin partea tehnică și să piloteze avioanele pe cont propriu, fără instructori. Zborurile de antrenament sunt în curs de desfășurare", a declarat Iuri Ihnat.

El a subliniat că nu trebuie să se aștepte ca "avioanele să ajungă și gata - apare victoria". Potrivit lui Ihnat, Ucraina nu va primi cele mai recente versiuni de F-16 și "nu vor primi 40, 70 sau 120 de avioane deodată".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel