Stoltenberg: Republica Macedonia de Nord va adera la NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat sâmbătă că protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO urmează să fie semnat pe data de 6 februarie, după ce Skopje şi Atena au ajuns recent la un acord pentru soluţionarea disputei privind numele Macedon.

 
 

,,Pe 6 februarie vom scrie istorie, aliaţii NATO vor semna protocolul de aderare cu viitoarea Republică a Macedoniei de Nord, împreună cu ministrul de Externe, Dimitrov Nikola", a anunţat Stoltenberg pe Twitter.

Cermonia urmează să aibă loc la cartierul general al NATO la Bruxelles.

Aderarea Macedoniei la UE şi NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Grecia a blocat aderarea Maeconiei la NATO timp de trei decenii, din cauza acestei dispute cu privire la numele ţării, considerând că numele ţării are impact asupra provinciei sale nordice.

Macedonia se aşteaptă ca Grecia să fie primul stat membru NATO care să ratifice protocolul de aderare. După aceea îşi va adopta noul nume. Parlamentul grec ar urma să ratifice protocolul de aderare cel mai devreme la 11 februarie.

Toate cele 29 de state membre NATO este necesar să ratifice protocolul, pentru ca Macedonia să devină al 30-lea membru al Alianţei.

Acest proces ar urma să aibă loc până la sfârşitul lui 2019 sau începutul lui 2020.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel