Stoltenberg: NATO nu definește Rusia drept inamic

S.I. Catalin / 09 dec 2019 / 15:53
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune CNN, că NATO nu consideră Rusia un stat "inamic".

,,Nu enumerăm dușmani. Deci nu definim Rusia ca inamică. Ceea ce observăm este o Rusia mai tot mai agresivă, care a folosit forța militară împotriva statului vecin Ucraina", a declarat Stoltenberg pentru CNN.

În același timp, el a subliniat că NATO nu va trece cu vederea agresiunea Rusiei și a dat asigurări că Alianța va încerca să folosească, în primul rând, dialogul în orice situaţie.

Acțiunile agresive ale Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității euro-atlantice

„Nu împărțim lumea în dușmani sau prieteni", a declarat secretarul general al NATO, când a fost întrebat cum defineşte Rusia ca stat.

Stoltenberg a adăugat că într-un moment "incert" ca acesta, o organizaţie atât de puternică cum este NATO trebuie să asigure securitatea Occidentului.

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Londra, au adoptat miercuri la finalul summitului de marcare a 70 de ani de la crearea organizaţiei o declaraţie comună.

Textul declaraţiei arată că ''acţiunile agresive'' ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică şi că terorismul în toate formele sale rămâne o ameninţare persistentă pentru toate statele membre NATO şi dă noi asigurări că NATO este o alianţă exclusiv defensivă, care ''nu reprezintă o ameninţare pentru nicio ţară''.

Documentul menţionează că desfăşurarea de noi rachete cu rază medie de acţiune de către Rusia ridică riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică şi că ''aliaţii sunt ferm angajaţi faţă de implementarea deplină a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare în toate aspectele sale, inclusiv dezarmarea nucleară, neproliferarea şi utilizarea paşnică a energiei nucleare''.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy