Stoltenberg mai rămâne un an la NATO. Decizia va fi anunțată oficial săptămâna viitoare

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Jens Stoltenberg aflat, pe 29-30 noiembrie 2022, la București
Jens Stoltenberg aflat, pe 29-30 noiembrie 2022, la București

Jens Stoltenberg urmează să rămână secretar general al NATO încă un an, după cum au declarat mai multe surse apropiate conducerii alianței.

Un oficial american a declarat că prelungirea mandatului secretarului general este „o afacere încheiată”. Informația a mai fost confirmată și de alți înalți diplomați europeni, care au adăugat că există un consens în cadrul alianței în acest sens, iar Stoltenberg „va fi oficializat săptămâna viitoare”.

Oficialii menționați au făcut declarații ca anonimi întrucât nu au fost autorizați să prezinte decizia înainte de anunțul oficial, în timp ce biroul de presă al NATO nu a răspuns solicitărilor de comentarii pe acest subiect.

Despre această decizie au fost deja zvonuri la scară largă, fiind așteptată înaintea importantului summit al NATO de luna viitoare (11-12 iulie), de la Vilnius, Lituania, considerat unul dintre cele mai importante evenimente ale alianței din ultimii ani, pe fondul războiului din estul Europei

Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, este la conducerea NATO din 2014, având mandatul prelungit deja de mai multe ori. Înainte de a opta pentru a rămâne cu actualul secretar general, alianța a căutat luni de zile un succesor, printre personalitățile vizate aflându-se lideri precum premierul danez Mette Frederiksen sau secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Stoltenberg a precizat de mai mult timp că nu a insistat pentru a rămâne la Bruxelles. Rolul major în decizie a fost însă determinat de invazia rusă din Ucraina, o serie de capitale preferând menținerea politicianului experimentat, cunoscut pentru retorica sa atentă, într-o perioadă sensibilă din punct de vedere politic pentru alianță.

Întrebat săptămâna aceasta despre planurile sale acesta a subliniat că punctul său de vedere nu s-a schimbat.

„Când vine vorba despre mine, mi-am făcut poziția clară de multe ori [...]. Nu caut o prelungire și asta am afirmat de multe ori înainte.”

Întrebat despre prelungirea mandatului lui Stoltenberg, un înalt diplomat din nordul Europei s-a declarat convins că aceasta va avea loc.

„Este cea mai bună persoană pentru a fi secretar general, nu în ultimul rând având în vedere mediul de securitate dificil în care ne aflăm. Sperăm că vom avea o veste bună săptămâna viitoare”, a precizat acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel